Vesztegetéssel gyanúsítják a Fővárosi Földhivatal vezetőjét

2004.03.23. 19:02
Hivatali vesztegetés és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják Pálfalvi Istvánt, a Fővárosi Kerületek Földhivatalának vezetőjét.
Dobos Gabriella, az ügyészség szóvivője a TV2 Tények című műsorában elhangzottakat megerősítve az MTI-nek elmondta: a gyanú szerint Pálfalvi ismerőseinek soron kívüli földhivatali ügyintézést tett lehetővé, pénzért.

Öt gyanúsított

A hivatalvezetőn kívül további négy személy - köztük egy ügyvédnő - is gyanúsítottja az ügynek. A gyanú szerint az érintettek az ügyvédnő közreműködésével vették rá a hivatalvezetőt a gyors földhivatali bejegyzésekre.

Pálfalvit reggel a munkahelyéről vitték el és délután gyanúsították meg hivatali visszaéléssel a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal munkatársai. A hivatalvezetőt, az ügyvédnőt és két más személyt kedden délután őrizetbe vették. Az eljárás a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése alapján indult.

Ugyanaz az ügy?

Tavaly októberben négy gyanúsítottat vettek őrizetbe a rendőrök a fővárosi földhivataloknál történt vesztegetési ügyek kapcsán.

A vizsgálat szerint a négy ember az év folyamán többször is megbízta az ügy egy ötödik gyanúsítottját különféle földhivatali ügyek elintézésével.

A férfi részére különféle összegeket is adtak, illetve ígértek, hogy azok átadásával gyorsítsa a földhivatali dolgozók ügyintézését. A gyanúsítottakat a BRFK vagyonvédelmi nyomozói őrizetbe vették, majd kezdeményezték az előzetes letartóztatásukat is.

Ugyanebben ügyben már szeptember végén őrizetbe vettek kilenc ügyintézőt és három civil gyanúsítottat - köztük a most őrizetbe vett négy ember feltételezett megbízottját - is. Ők azonban e héten szabadlábra kerültek, miután megfellebbezték az előzetes letartóztatásukról hozott bírósági határozatot