Gyurcsány megmentené az MDF-et és az SZDSZ-t

2005.11.06. 16:34
Gáspár Laci nélkül tartotta vasárnapi tagtoborzó kampányának nyitányát a Fiatal Baloldal, de a megasztáros hiánya se volt akadálya annak, hogy a miniszterelnök táncra perdüljön. A szónokok Orbán Viktor volt miniszterelnököt bírálták, Gyurcsány Ferenc pedig a kis pártokat segítő közjogi javaslattal állt elő, ennek lényege, hogy azok a pártok is frakciót alakíthatnak, amelyek az öt százalékos küszöböt nem lépik túl, viszont 3 egyéni körzetben győznek. Ebben az esetben listás voksaik sem vesznének el.

A miniszterelnök nem híve a kétpártiságnak, mert úgy gondolja, hogy az ország annál jóval sokszínűbb, minthogy két párt azt meg tudná jeleníteni. Gyurcsány Ferenc, a Fiatal Baloldal kampánynyitóján bejelentette, hogy még a jövő hét folyamán a szocialisták benyújtanak egy módosító javaslatot a választójogi törvényhez, amely alapján a legalább három egyéni képviselőt parlamentbe juttató pártok frakciót alakíthatnának, ráadásul a listás voksai sem vesznének el, függetlenül attól, hogy elérték-e az öt százalékos küszöböt. A kormányfő azt állította, hogy ehhez nem kell átalakítani a jogszabályt, csupán egyetlen mondattal ki kell azt egészíteni.

AZ MDF örül, az SZDSZ zavarba jött

Az MDF pozitív elmozdulásnak és megfontolásra alkalmas javaslatként értékeli Gyurcsány Ferenc ma bejelentett ötletét.. A párt bízik abban, hogy a demokratikus erők is meghallják a miniszterelnök javaslatát, amely végre elmozdulást jelent az eddigi merev álláspontoktól, hiszen a jelenlegi rendszer elősegíti a kétpártrendszer kialakítását.

Kuncze Gábor szerint nem a konkrét - már régebről ismert - javaslat a fontos, hanem az, hogy a "miniszterelnök a kétpártrendszerrel szemben kiállt a többpártrendszer mellett". A szabad demokraták elnöke szerint ezzel Gyurcsány "visszaküldte" az SZDSZ-hez azokat a szavazókat, akik az MSZP és az SZDSZ közös táborában vannak. "Ahhoz, hogy az MSZP hatalmon maradjon az SZDSZ-nek be kell kerülnie a parlamentbe" - mondta az MTI-nek. Horn Gábor, a párt ügyvivője a Kossuth Rádió Krónikájának nyilatkozva elvetette a javaslatot. "A kisebb pártok jelenlétét a parlamentben nem a kormányfőnek, hanem a parlamenti pártoknak kell megoldaniuk. A négy párt már egyeztet a kisebb parlamentről" - mondta.

Nem új a javaslat, csak eddig nem kapott figyelmet

A felszólalás után az Indexnek a miniszterelnök azt mondta, hogy az öt százalékos küszöb az érvényben maradna, ez azokat a pártokat érinthetné, amelyek az öt százalékot ugyan elérik, egyéni győzelmet azonban nem aratnak. Mint ismert 1998-ban ilyen párt volt a Magyar Igazság és Élet Pártja, szakértők szerint így a jelenleg parlamenten kívüli erőnek nem igen kedvezne a módosítás.

A javaslat egyébként nem új, mondta kérdésünkre Gyurcsány Ferenc, a párt azt már egy pártközi tárgyaláson felvetette, de az ötlet végül nem került reflektorfénybe. Gyurcsány egyébként német modellként emlegette a javaslatot, mert mint mondta, Németországban honosították meg ezt a lehetőséget.

Fiatal baloldaliak a Pál Utcai Fiúk ritmusában
Fiatal baloldaliak a Pál Utcai Fiúk ritmusában

A viták helye a parlament

Gyurcsány bírálta Orbán Viktor Fidesz-elnököt, amiért az Országgyűlésben nem hajlandó három és fél éve megszólalni. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: megérti, hogy Orbán Viktor szívesebben van sajátjai körében. "Ha a jó érzés, a pillanatnyi jó hangulat a fontos, akkor én is szívesebben járok közétek, mint a parlamenti ülésterembe. (...) De nem arról szól egy demokratikus politikus élete, hogy jól érezze magát övéi között. (...) egy demokratikus politikus számára a nemzet háza, az ország háza" - mondta, majd hozzátette: itt zajlanak azok a viták, amelyek által előre megy az ország.

Felszólalásában Hiller István szocialista pártelnök is bírálta a volt miniszterelnököt, amiért nem jár be a parlamentbe, vagy ha mégis nem szólal meg. "Az autószerelőnek a műhelyben, a tanárnak az iskolában, a képviselőnek a parlamentben kell helytállnia" - mondta a pártelnök. Hiller bejelentette azt is, hat hetes országjárásra indul a kormányfővel együtt, hogy elmondják mik az elképzeléseik, a jövőképük Magyarországról.

Az ezerfős hallgatóságnál egyébként szélkakast ábrázoló táblák voltak, amelyek a teljes pályás letámadás jegyében Orbán politikai irányváltásaira hívták fel saját maguk figyelmét.

Komássy Ákos a FIB elnöke pedig azt mondta, Orbán és Kövér politikájának a múzeumban lenne a helye. Például a terrorházában, mert azt úgyis úgy szeretik.

Gyurcsány is táncra perdült a Freshre

A Millenáris Parkban tartotta tagtoborzó kampányának nyitányát a Fiatal Baloldal vasárnap délután. A késő tollforgatónak már a bejutás sem ment egyszerűen, mivel ezúttal nyoma sem volt mágnes kapuknak, s amíg a köztársasági őrezred munkatársai meg nem érkeztek a későn érkezőket várakoztatták. Az Index munkatársának például negyed órába tellett a bejutás, egy fotós kollégának viszont szerencséje volt, mert ismerte az egyik parancsnok külsejű nyakkendős testőr.

A rendezvényen az előzetes tervek szerint többek között Gáspár Laci a TV2 Megasztár című műsorának egykori döntőse is énekelt volna, a csatorna azonban letiltotta az énekes szereplését, így a sztár fellépése helyett modernkori tánczenére jojózott két ismeretlen FIB-es. Az viszont a résztvevő ezer fiatal számára nem derült ki, hogy Gáspár Lacit letiltották, hiszen technikai okokkal magyarázták a megasztáros távol maradását.

Fellépett viszont a rendezvényen a Fresh nevű zenekar, amelynek dalára még a miniszterelnök is táncra perdült, de legalábbis felállt székéből, ütemre tapsolt és a lábával is lépekedett egy helyben, nagyjából szintén az ütemre. A lányzenekar egy másik dalára, a "táncra fel" refrénű nótára viszont Tóbiás József, egykori MSZP-s pártigazgató, Simon Gábor választmányi elnök és Kiss Péter kancelláriaminiszter is táncot imitált. Az ismeretlen konferanszié egyébként minden szónokot valamilyen jelzővel ellátva vezette föl, Hiller Istvánt például, utalva Orbán szélkakasságára, szélvésznek, a kormányfőt pedig, aki reményeik szerint legyőzi Orbánt, Gyurcsány "balegyenes" Ferencnek konferálta fel.

A rendezvényen kiderült, hogy a Fiatal Baloldal tagtoborzó kampányt indítAkció, Kaland, Lendület szlogennel, amelynek egyik arca Mészáros Szabolcs lesz, aki a Való Világ című valóságshow révén vált ismertté.