Lábuk kelt az eredeti alapító-okiratoknak

2004.08.31. 10:54
Az Index információi szerint eltűnt a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták tizenhárom szervezetének alapító-okirata. A szervezetek létrehozásával kapcsolatban rendőrségi nyomozás folyik, Szabó Bálintot, az ifjú szocialisták vasi elnökét augusztusban magánokirat hamisítás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. Az eredeti dokumentumok Szabó kocsijából tűntek el Székesfehérváron, amikor ismeretlenek feltörték autóját.
Úgy tudjuk, csak másolatok maradtak arról a tizenhárom vasi Fibisz-szervezet alapításról, amelyek után a rendőrség is nyomoz. A fiktív szervezetalapítás gyanújával folyó eljárás során a rendőrség már házkutatást is tartott annak érdekében, hogy előkerüljenek az eredeti iratok.

Több kézen keresztül

A fiatal szocialisták információi szerint a Vas megyében alakított szervezetek eredeti, aláírásokkal hitelesített alapító-okiratai kikerültek a Fibisz országos központjának irodájából, amely az MSZP Köztársaság téri székházában található. A dokumentumok "több kézen keresztül" végül Szabó Bálinthoz, a Fibisz Vas megyei elnökéhez kerültek. Ezt követően azonban Szabó kocsiját Székesfehérváron feltörték, a dokumentumok pedig eltűntek.

Jön a tisztújítás

Az Index kérdésére Szabó Bálint az információkat nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni, azt azonban hangsúlyozta, hogy a róla szóló "híresztelések" a közelgő MSZP-s tisztújítással hozhatók kapcsolatba. A szocialisták vasi szervezetében ugyanis egy hónap múlva lesz tisztújítás. Szabót egyébként augusztusban fiktív szervezetek alapításával kapcsolatban magánokirat hamisítás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség.

Kíváncsiak a végére

A Fibisz megyei szervezetében tavaly lezajlott belső hatalmi harcokat követően kapott többséget Szabó Bálint és csoportja. Szabót egyértelműen támogatta a Fibisz országos vezetése is, de a riválisokkal folytatott küzdelemben az is szerepet játszott, hogy 2003 május 17-én és június 5-én a megye kisteleülésein összesen tíz új alapszervezetet hoztak létre. A gyors alapítási sorozatban született dokumentumokon szerepelt Zuschlag János országgyűlési képviselő aláírása is.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy kíváncsian várják a rendőrségi vizsgálat végét, ám a nyomozás befejeződéséig nem kívánják kommentálni a történteket.