Fico a szlovákellenesség megfékezésére akarja felszólítani Gyurcsányt

2008.11.02. 23:25
A szlovák kormányfő már több szlovák tévében jelezte, hogy a visegrádi országok kormányfőinek szerdai találkozóján felszólítja Gyurcsányt, hogy vessen véget a magyarországi szlovákok elleni támadásoknak. Közben a Magyar Koalíció Pártja elhatárolódott a magyarországi helységnévtáblák összefirkálásától, de jelezték, hogy Szlovákiában folyamatosan lefújják a magyar táblákat.

Robert Fico szlovák kormányfő vasárnap este egy televíziós nyilatkozatában azt vetítette előre, hogy a visegrádi országok kormányfőinek e héten esedékes varsói csúcstalálkozóján felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt: tegye meg a magyarországi szlovákok elleni támadások, valamint a budapesti szlovák állami jelképek elégetésének megfékezéséhez szükséges lépéseket.

Fico a TA3 szlovák hírtelevíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy "erről szerdán Varsóban mindenképpen beszélni fog Gyurcsány Ferenccel", mert mint mondta, "semmiképpen sem tolerálható" esetek történtek. "Szlovákia minden polgárához fordulva" azt mondta: "Ne hagyjuk magunkat provokálni".

A szlovák kormányfő egy másik csatornán, a Markíza Televízióban jelezte: elvárja, hogy Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szlovák parlamentben elhatárolódjon az olyan történésektől, mint amilyenek a szlovákok által is lakott két pilisi falu helységnévtáblájával történtek. Pilisszántón és Pilisszentkereszten a szombati dunaszerdahelyi labdarúgó rangadón tanúsított szlovák rendőri fellépést követő napra virradó éjszaka ismeretlenek mindkét falu helységnévtáblának szlovák feliratát fekete festékkel lefújták, és a községháza falára "Nácik" feliratot pingáltak. Az MKP "nem érthet egyet azzal, hogy valamelyik magyarországi szlovák házára" - ilyen felirat kerüljön - idézte Fico szavait a tv-nyilatkozatot ismertető TASR szlovák hírügynökség.

Ugyanitt megszólalt Berényi József, az MKP külpolitikai kérdéseket felügyelő alelnöke is, aki pártja nevében elhatárolódott a pilisi faluban történtektől, de emlékeztetett: Szlovákiában a kétnyelvű helységnévtáblák magyar nyelvű jelöléseit rendszeresen lefújják festékkel.