A Fidesz tíz perc alatt szétkapta a Kossuth téri kordont

2007.02.02. 10:48
A Fidesz képviselőcsoportja pénteken délelőtt megszakította ülését, hogy hozzákezdjenek a Kossuth téri kordonok elbontásához. A rendőrök erőtlenül próbálták megakadályozni a kordonbontást, de fellépésük hatástalan maradt.
    Fontosabb részletek:

  • A Fidesz képviselői lebontották a Kossuth teret körülvevő kordont.
  • A rendőrök nem léptek közbe, élő kordont alkotnak a téren.
  • Orbán Viktor azt mondta, ha bármi jogi problémával kell számolniuk a bontás miatt, lemondanak mentelmi jogukról.

A Fidesz képviselőcsoportja ülést tartott péntek délelőtt. A frakcióülést negyed tizenegykor megszakítva az összes képviselő levonult a parlament előtti Kossuth térre, hogy a szerintük a gyülekezési szabadságot korlátozó kordonokat lebontsák. A rendőrök megpróbálták megakadályozni az akciót, ám egyikük erőtlen felszólítására, miszerint nem nyúlhatnak a kordonhoz, nem reagált senki, így a rendőrök ideges telefonálásba kezdtek.

Orbán vezette a munkát

A 152 megjelent honatya és a hozzájuk csatlakozott fideszes európaparlamenti képviselők mindössze tíz perc alatt szétkapták a kordonokat. A képviselők láthatóan szervezetten, legalább öt csapatra oszolva, szerszámokkal felszuerelkezve láttak neki a munkának, az egyik csoport irányítását maga Orbán Viktor ragadta magához. A pártelnök névsort olvasott, szervezte a munkát, irányította az embereket.


Orbán bont

Orbán Viktor pártelnök szerelés közben az Indexnek azt mondta: "alkotmányos jogainkat korlátozzák, mégis csak volt itt egy rendszerváltás". "Vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa. Elérkezett az a pont, amikor, ha másnak nem, a képviselőknek példát kell mutatni demokráciavédelemből" - mondta. Szájer József EP-képviselő bejelentette, hogy polgári engedetlenségi akció keretében bontják le a kordont.

Lemondanának mentelmi jogukról

A bontás után Orbán azt mondta, hogy konspiráltak az akció kitervelésénél, csak néhány ember tudott az ötletről. Ha bármi jogi problémával kell számolniuk a bontás miatt, lemondanak mentemi jogukról, mondta a Fidesz elnöke. Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke és Révész Máriusz képviselő egyaránt úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy szerintük a téren folytatódhatnak a kormányellenes polgári tüntetések. Kijelentették, hogy bár ilyen értelmű döntés még nincs, a Fidesz is szervezhet tiltakozó akciót a Kossuth Lajos térre.

Reakciók

A kormánynak az az elvi álláspontja, hogy a jogszabályokat mindenkinek, köztük az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk. Danks Emese kormányszóvivő azt mondta, minden, a rendőrség jogszerű intézkedésével szemben történő fellépés jogszerűtlen. Hozzátette, a rendőrség jogszerűen fog eljárni, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Gusztos Péter politikai majomparádénak nevezte a Fidesz akcióját. "Egyetlen parlamenti képviselőnek sincs felhatalmazása arra, hogy önkényesen, fizikailag így közbeavatkozzon" - jelentette ki az SZDSZ-es képviselő, hozzátéve, hogy a megoldás nem ez.

A KDNP egyetért és szolidaritást vállal a kordonbontó politikuokkal, közölte Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője. "Ha Budapesten lennének a kereszténydemokrata képviselők, akkor ők is bontanák a kordont" - mondta a szóvivő. A KDNP jelenleg a Somogy megyei Csurgón tartja kihelyezett frakcióülését. Halász Zsuzsa reméli, hogy nem fog senkit atrocitást érni.

Megjelentek a tüntetők

Röviddel a bontás után megjelent az első árpádsávos zászlós személyautó, nem sokkal később pedig 10-20 ex Kossuth téri tüntető is feltűnt a téren. Fél órával az akció kezdete után az első három csapatszállító autó is megjelent a téren.

Egy órával a kordonbontás után a fideszes képviselők visszavonultak a Parlamentbe, az időközben a helyszínre érkező rohamrendőrök élő kordonként próbálják pótolni a hiányzó kerítést. Később a rendőrök kiszorították a térre érkező turistákat és újságírókat, az egyik, távozásra felszólított operatőr és a helszínt biztosítók között rövid lökdösődés is kialakult.

Bene László országos rendőrfőkapitány az Indextől értesült a bontásról. A főkapitány szerint érthető a helyszínbiztosításra kirendelt rendőrök tanácstalansága, hiszen a képviselők mentelmi joggal rendelkeznek. Bene László annyit elárult, egyelőre neki sincs fogalma arról, hogy mi lesz a következő lépés. Időközben a BRFK sajtóügyeletese is elindult a helyszínre.

A kordon története

A Kossuth teret október 23-a óta tartja zárlat alatt a rendőrség. Hivatalosan a budapesti főkapitány műveleti területnek nyilvánította a teret, arra hivatkozva, hogy az országgyűlés működését biztosítandó nem lehet a Kossuth téren gyülekezni. Az első bejelentés arról szólt, hogy mindössze a védett külföldi vezetők távozásáig lesz demonstrálási tilalom a parlament előtt. Amikor a hivatalos október 23-i ünnepségekről távoztak a magas rangú vendégek, már arról nyilatkozott a rendőrség, hogy a biztonsági kockázat megszüntetéséig lesz lezárva a tér.

Az első főkapitányi utasítás november 24-éig tervezte lezárva tartani a teret, a határidő lejártakor ugyanazzal az indokkal, vagyis biztonsági kockázatra hivatkozva a szükséges ideig nyilvánították újra műveleti területté a Kossuth teret. A zárlat ellen egyre többen tiltakoznak, először Szili Katalin országgyűlési elnök kérte a kordon lebontását, de az utóbbi napokban már emberi jogi szervezetek is követelni kezdték a zárlat feloldását.