A Fidesz betiltatná a radikálisok megemlékezését

2007.03.05. 16:02
Március 15-re a Petõfi szoborhoz hívta a Kossuth téri tüntetõket a Rendszerváltó Fórum azon a hétvégi konferencián, ahol a kormányellenes tüntetések szervezõi találkoztak. A Fidesz attól tart, hogy a radikálisok délután háromra tervezett megemlékezése veszélybe sodorhatja a Fidesz egy órával később kezdődő megemlékezését. A párt azt kéri a rendőrségtől, ne hagyja jóvá a tüntetést.

A kormányellenes tüntetések szervezői hétvégi, visegrádi tanácskozásán a Rendszerváltó Fórum elnöke, Fáber Károly arra bíztatta a résztvevőket, hogy vegyenek részt délután három órától a Petőfi szobornál rendezendő megemlékezésen. A Disputa címő konferencia szervezői ugyanis nem terveztek központi március 15-ei megemlékezést.

Provokációtól tartanak

Most a Fidesz azt kérte, hogy a rendőrség ne hagyjon jóvá a fővárosi önkormányzat délután egykor kezdődő ünnepsége és a Fidesz megemlékezése közé egy újabb rendezvényt. (A főváros a Petőfi szobornál egy és három között tart rendezvényt, a Fidesz pedig az Erzsébet híd pesti hídfőjénél tartja nagygyőlését délután négytől.) Szíjjártó Péter Fidesz-szóvivő szerint ugyanis pártja négykor kezdődő megemlékezésére már három körül elkezdenek majd érkezni a résztvevők.

A politikus közölte: ha a rendőrség jóváhagyná a demonstrációt azzal nyilvánvaló provokációt követne, amellyel veszélyeztetné a Fidesz-nagygyőlés résztvevőinek biztonságát. A fideszes politikus arra a kérdésre, hogy készek-e lemondani a rendezvényt, ha a rendőrség mégis jóváhagyná a demonstrációt, úgy reagált: ebben az esetben nyilvánvalóan el kellene gondolkodniuk, hogyan védhetik meg szimpatizánsaik biztonságát.

Az Index azon felvetésére, hogy a rendőrségnek csupán tudomásul vételi lehetősége van, úgy reagált: ha a rendőrség akarja, megtalálja a módját annak, hogy ne legyen demonstráció a főváros és a Fidesz rendezvénye között.

NNI: rendbontás készül

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) terrorizmus és extrémizmus elleni osztályának vezetője szerint vannak olyan információik, miszerint szélsőséges csoportok rendbontást terveznek március 15-re.

"Van információnk arról, hogy egyes csoportosulások szerveződnek azzal a céllal, hogy március 15-én rendbontást okozzanak" - közölte Mayer Zoltán. A jellemzően titkos adatgyűjtéssel és információszerzéssel dolgozó osztálynak a március 15-ével összefüggő konkrét ügyeiről Mayer Zoltán arra hivatkozva nem beszélt, hogy azok államtitkot képeznek.

Mint mondta, rengeteg információ érkezik az osztályhoz, "sokszor homlokegyenest ellenkező információk". Mayer Zoltán szerint a szélsőséges csoportok aktívabbak, mint korábban, ennek kezelése, illetve figyelemmel kísérése több munkát jelent az NNI-nek is. Az interneten is sok, szélsőséges csoportokra vonatkozó információ kering, említett egy példát, az egyik weblapon például visszaszámláló működik, amelyen március 15-ét az "Új Forradalom Napjának" nevezik.