Orbán Pokornit javasolja frakcióvezetőnek

2002.05.02. 17:17
Május 8-ára hívta össze Orbán Viktor a Fidesz parlamenti frakciójának alakuló ülését. A Fidesz elnökségének mai ülését követően Deutsch Tamás alelnök elmondta, a miniszterelnök tájékoztatója után Pokorni Zoltán pártelnököt javasolta frakcióvezetőnek. A párt elnökségének tagjai "udvariasságinak mondható eszmecsere után egyetértő véleményüknek adtak hangot", így több mint valószínű, hogy Pokorni Zoltán a pártelnökség mellett, a képviselőcsoport vezetői posztját is betöltheti majd.
Az MDF-fel való parlamenti együttműködés módjának kidolgozásával Szájer Józsefet, Rogán Antalt és Deutsch Tamást bízta meg a párt vezetése. A csoport még hétfőn, a parlamenti pártok egyeztető ülése előtt tárgyal majd a Demokrata Fórum képviselőivel.

Deutsch Tamás közölte, a Fidesz elnöksége megtárgyalta a termőföldek eladásával kapcsolatos kormánydöntést is. Mint mondta, a testület üdvözli és támogatja a kabinet döntését, amely alapján lehetőségük nyílik a helyben lakó családi gazdálkodóknak földvásárlásra.

Deutsch szerint az MSZP és az SZDSZ politikusainak rendkívül heves kritikája arra enged következtetni, hogy ők a jogi személyekkel rendelkező társaságok földtulajdonhoz juttatására törekednek, ami egyúttal a külföldiek számára is lehetővé tenné a vásárlást. Az alelnök szerint a kérdésben meglepő tájékozatlanságról tett tanúbizonyságot a szocialista agrárminiszter-jelölt, mert az általa említetteknél jóval nagyobb, jelenleg 68 milliárd forintra tehető a földvásárlásra is felhasználható hitelek összege.

A leköszönő sportminiszter ismét elítélte Medgyessy Péter a Die Weltnek tett nyilatkozatának hangnemét, mint mondta 'láthatóan fülig érő szájjal gúnyolódik, zrikálja, leszólja a miniszterelnököt és közben nem veszi észre, hogy hazájáról beszél. Deutsch felszólította a szocialista kormányfőjelöltet, hogy miután most sokat utazik majd külföldre, 'uralkodjon magán'.