Pokorni polgármesterkedne Mitnyan kerületében

2006.05.05. 16:09
Navracsics Tibor a legesélyesebb a Fidesz frakcióvezetői posztjára, miután Varga Mihály maga közölte, hogy nem kívánja a frakciót irányítani, Pokorni Zoltánról pedig a Fidesz-elnök állította azt, azért nem vállalja a posztot, mert polgármesterjelölt lesz a XII. kerületben.

Az eredeti tervekhez képest csak hétfőn választ frakcióvezetőt a Fidesz képviselőcsoportja, amiben szerepet játszik az is, hogy a potenciális jelöltek sorra nem vállalják a frakcióvezetői posztot. Így csütörtökön csak a a Fidesz és a KDNP frakciószövetsége jött létre, a szövetséget alkozó két képviselőcsoport még nem alakult meg hivatalosan. A képviselőcsoport vezetőjének személyét érintő találgatások azután kezdődtek, hogy Áder Jánosról kiderült, nem vállalja újabb négy esztendőre a frakció irányítását.

Hétfőn már lesz Orbánnak jelöltje

Az okokról az érintett nem nyilatkozik és Orbán Viktor is csak annyit közölt, Áder már a választás előtt világossá tette nem vállalja tovább a posztot, függetlenül a választások kimenetelétől. Döntésében szerepet játszhatott, hogy kicserélődött a Fidesz frakciója és az ősfideszeseket felváltották olyan újhullámos képviselők, mint Mikola István, Wittner Mária, vagy éppen a parlamenti rutinnal ugyancsak nem rendelkező Kontúr Pál. Orbán Viktor a frakcióvezető-jelölés kérdéséről azt mondta, se ő, sem pedig Áder nem vállalja a posztot, jelenleg négy személlyel tárgyal, de hogy kikkel, nem árulja el. Hétfőre viszont lesz már jelöltje, akire frakciószövetségi elnökként Semjén Zsolt társelnökkel közösen tesz javaslatot.

Lehetséges frakcióvezetőnek tűnt Pokorni Zoltán és Varga Mihály alelnök is, de egyikük sem vállalta a felkérést. "Nem vállalom, köszönöm szépen" - mondta Varga Mihály egy pénteki sajtótájékoztatón, írta az MTI. Pokorni Zoltánról Orbán Viktor nyilatkozta azt az Inforádiónak, hogy nem vállalta el a posztot, mivel ő lehet pártja XII. kerületi polgármester-jelöltje, ahol most Mitnyan György irányítja a kerületet.

Orbán Viktor közölte: fideszes politikustársa Budapest XII. kerületét szeretné vezetni, és a fővárosi képviselőtestület munkájában is részt venne. "Pokorni Zoltán a jövőben Budapest-politikával szeretne foglalkozni, ezért nem vállalta a frakcióvezetőséget" - mondta a Fidesz elnöke. "Ezt én tudomásul vettem, örültem annak, hogy egy nagy tekintélyű régi harcos foglalkozik majd Budapest ügyeivel, ami igazán ránk is fér, mert Budapest területén nem tudtunk ezidáig elegendő erőt fölvonultatni" - mondta Orbán, aki reményét fejezte ki, hogy Pokorni Zoltánnal ez a helyzet megváltozik.

Mitnyan: a közösség dönt

Mitnyan György, a XII. kerület jelenlegi polgármestere az Index megkeresésére azt mondta, még nem született hivatalos döntés arról, hogy kik induljanak az ellenzéki párt színeiben a Hegyvidéken, de a kerületi Fidesz szervezet jövő kedden határoz majd a polgármesterjelölt személyéről is. Mitnyan azt mondta, nagyon megtisztelő feladat a kerületet irányítani, így szívesen megméreti magát, ha ő lesz pártja jelöltje, de Pokorni Zoltánt is kész támogatni, ha az alelnök bejelenti, hogy indulna a tisztségért. Pokorni egyébként a XII. kerületben lett országgyűlési képviselő.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetői posztjának legesélyesebb várományosa megkeresésünkre nem kivánt nyilatkozni, de úgy tudjuk, nem zárkózik el a feladattól.