Orbán új szövetséget hirdetett

2003.05.17. 20:04
Álló, szűnni nem akaró taps fogadta és búcsúztatta az újdonsült pártelnököt, aki az új szövetség mellett a liberalizmus halálát is meghirdette. Az alapszabály módosítását elfogadták, így változott a név, és megalakulhat a párt nyolc tagozata. A terveknek megfelelően megválasztották Orbán két alelnökét, Áder János ügyvezető alelnök a választások óta eltelt időszakot a bosszú esztendejének nevezte.
A testületi beszámolók elfogadásával szombat délelőtt megkezdődött a budapesti kongresszusi központban a Fidesz XVII., Szövetség születik címet viselő tisztújító kongresszusa. Az épület mellett, a Gesztenyés Kertben Csoóri Sándor költő gyűjtött aláírásokat a státustörvény megmentéséért.

Majális hangulat a Gesztenyés Kertben
Kirakodóvásár, kihangosítók, kivetítők jelezték a Fidesz kongresszusának helyet adó kongresszusi központ körüli Gesztenyés Kertben a párt nyitását a társadalom felé. A kereskedők között helyet kaptak borászok, jelvényárusok, és a népművészet legkülönfélébb művelői. Fazekasok, hímzett ruhákat, terítőket forgalmazók, de lehet vásárolni itt fatáblára festett Csángó himnuszt, a magyar címert, a legkülönfélébb ábrázolásban. A kirakodóvásár végét a Fidesz társzervezeteinek standjai jelzik. Csak néhány a teljesség igénye nélkül: Április Ifjak, Fidelitas, Kisgazda Polgári Egyesület, Lungo Drom. Persze a szervezetek standjainál csak egy-két ember lézeng és a büfé pult és a sör az igazi sláger. A beszédek nagyon jól hallhatóak a Gesztenyés Kertben, így a tapsok is. Ha benn tapsolnak, kinn is, persze ez már fordítva nem igaz, mert a kintiek tapsolása nincs kihangosítva benn.

Nem Verheugen kegyéből

A kongresszuson határon túli magyar politikusok - Bugár Béla, Markó Béla, Tőkés László, Kasza József - ugyancsak a státustörvény jelentőségéről értekeztek. Tőkés László - akinek felszólalását hosszan tartó vastaps követte - kijelentette: "A státustörvényt alanyi jogon, és nem Verheugen úr kegyéből kérjük." A Fidesz átalakulásáról kijelentette: "Ez nem pártszövetség, hanem nemzetszövetség lesz" - jelentette az Index helyszíni tudósítója.

A kongresszus előtt Jókai Anna írónő Ima Magyarországért címet viselő személyes üdvözletét Kubik Anna olvasta fel. A szövegben elhangzott: "Sorvasztja a lelkünket a ránk tukmált Isten-hiány", "Göngyöld a földgolyód Fiad köntösébe, Magyarországot annak kellős közepébe", "Ki ne radírozzon bennünket a világi lét".

Szerény taps Dávidnak

Tekintse meg galériánkat
Dávid Ibolya, az MDF elnöke, reményének adott hangot: "A mi pártjaink között nem húzódhat törésvonal, az MDF igényli az együttműködést, de a nemes versenyt is a Fidesztől." A politikusasszony elmondta továbbá, hogy az MDF-nek és a Fidesznek egymást ki kell egészíteni, fel kell erősíteni a keresztény nemzeti oldal 2006-os sikeréért. Dávid Ibolya felszólalását szerény taps kísérte.

Emberek ezrei kerültek utcára politikai okokból

Klikk a képre!
A hozzászólások között a kongresszus ellenszavazatok és tartózkodások nélkül fogadta el a párt elnökségének, választmányának, frakciójának és több bizottságának beszámolójának. A beszámolókhoz egyetlen előterjesztő sem kívánt szóbeli kiegészítést tenni, és a megjelentek sem tettek észrevételeket a benyújtott dokumentumokhoz.

Áder János ügyvezető alelnöki beszámolója a felkészülés évének minősítette a kormányváltás óta eltelt időszakot, amely a párt számára egy érdekelvű közösség létrehozására és az Európai Néppártban szerzett pozíció megerősítésére szolgált. Az elnökségi beszámoló másrészről "a bosszú esztendejének" is nevezi az elmúlt egy évet, amely az elnökséget utóvédharcokra kényszerítette. Az Áder nevével fémjelzett dokumentum szerint a kormány tisztogatásokat hajtott végre az állami, köztisztviselői és közalkalmazotti szférában, országos és helyi szinten is: "A leszámolás szinte valamennyi intézményt elérte és emberek százai, mára már ezrei kerültek utcára politikai okokból."

Alelnökök: Pokornival az erő, Schmitt nem báb
A Szövetség a polgári kormányzat négy évében gyökerezik, de a váratlan választási eredmény mozdított meg sok tíz-, százezer embert, akik egy év elteltével is úgy érzik: van közös ügyük, s a közügyeknek nem nézői, hanem alakítói kívánnak lenni - hangoztatta Pokorni Zoltán a párt később megválasztott alelnöke a kongresszus által tárgyalt, a Szövetség alapelveit rögzítő alapítólevélről szólva. Kijelentette: az elmúlt 13 évben egyetlen rendszerváltó pártnak sem adatott meg, hogy olyan társadalmi erőt állítson maga mögé, amely képes konkurálni azzal az erővel, amivel az MSZP utódpártként a mai napig rendelkezik. Ez a lehetőség most a Fidesznek megadatott. Ezzel nem élni bűn - hangsúlyozta Pokorni Zoltán.

Schmitt Pál felszólalásában Közép-Európa egyik legizgalmasabb társadalmi szerveződésének nevezte a Szövetséget, amely - mint mondta - minőségileg és mennyiségileg is sokkal több mint egy párt. Schmitt Pál visszautasította a sajtóban több helyütt személyéhez fűzött "kirakati báb" jelzőt, hangsúlyozva: akkor jelentkezett a Fidesz soraiba, amikor az már nincs hatalmon, s oda állt, ahol a feladatokat és nem oda, ahol a javakat osztják. Schmitt Pál politikai ideológiáját kifejtve azt mondta, hogy azokban az útkereszteződésekben, ahol egyenrangú utak találkoznak és nincs tábla, ott az egész világon jobbkézszabály van.

A kongresszus 459 igen szavazattal két tartózkodás mellett elfogadta a szövetség módosított alapszabályát, szombaton Budapesten. A szervezet neve ezentúl Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, amelyben nyolc tagozat jön létre, így kulturális, nyugdíjas-, nő-, gazda-, munkás és alkalmazotti, falusi, önkormányzati és zöldtagozat.

A jövőben lesz egy operatívabb ügyvezető és egy bővebb országos elnökség a szervezeten belül: az ügyvezető elnökség tagjai közé tartozik az elnökön kívül az országos választmány elnöke, a frakcióvezető, illetve a kongresszus által választott két alelnök.

A kettős tagság kapcsán az alapszabály azt mondja ki, hogy az lehet tagja a Fidesznek, aki nem tagja más pártként bejegyzett szervezetnek, azonban az Európai Néppárt tagszervezetei tekintetében országos választmány ettől eltérően rendelkezhet.

A szövetség megkötését követő beszédében Orbán Viktor pártelök - akit a küldöttek felállva, tapssal fogadtak - kijelentette: a győzelemnél sokkal fontosabb az együttlét. A volt miniszterelnök kijelentette: a liberalizmus mára okafogyottá vált, erényei beépültek az európai politikába, ám további rombolására nincs szükség. Orbán szerint nem a globalizáció, hanem a keresztény szeretet ível át a nemzetek felett.

Orbán ugyanakkor meghirdette a szociális nyitás programját is. Ennek keretében alacsonyabb gázárakat, magasabb nyugdíjakat, olcsóbb iskolákat ígért/követelt. Beszéde végén külön megköszönte Áder János munkáját, mintegy demonstrálva, nincs konfliktus közte és a frakcióvezető között.

Orbán beszédét szintén álló, szűnni nem akaró tapssal jutalmazták a küldöttek.