A Fidesz már a Néppárt tagja

2001.05.05. 12:06
A Fidesz-MPP polgári erők összefogásától eljutott a nemzeti összefogásig, a Fidesz a polgári erők összefogásának erejéből a nemzeti összefogás erejévé vált - összegezte egy mondatban Orbán Viktor miniszterelnök hároméves kormányzásuk lényegét szombaton Szegeden, a párt XIII., tisztújító kongresszusán. A gyűlésen Kövér László helyére új elnököt választ a párt, minden bizonnyal Pokorni Zoltán személyében.
A Fidesz-MPP polgári erők összefogásától eljutott a nemzeti összefogásig, a Fidesz a polgári erők összefogásának erejéből a nemzeti összefogás erejévé vált - összegezte egy mondatban Orbán Viktor miniszterelnök hároméves kormányzásuk lényegét szombaton Szegeden, a párt XIII., tisztújító kongresszusán. A miniszterelnök beszédében kifejtette: nem készült értékelésre, mert a 2002-es választási programot is tartalmazó vitairat "A történelem főutcája" című fejezete ezt tartalmazza, ám a dokumentum a kongresszus nyitó napjára nem került a küldöttek elé.

A miniszterelnök beszédében kiemelte, hogy Magyarországon az emberek nem pártot, hanem életszemléletet, személyes jövőt választanak, a Fidesz támogatottsága pedig azért erősödik, mert felismerték, hogy az emberek családra, munkára, tanulásra, nemzeti összetartozásra épülő életszemléletet tartják kívánatosnak.

Orbán Viktor ezután azt taglalta, hogy miért nem tud senki nemhogy versenyképes, de értékelhető világképet felmutatni a Fidessszel szemben. Ennek oka szerinte, hogy a hagyományosan baloldalinak tartott értékekben átütő eredményeket értek el, miközben nem romlott a gazdaság helyzete.

Orbán beszéde harmadik részében azt fejtegette, miért szerencsés, ha az ember a jó oldalt választja. Pártja fontos és nehéz kérdéseknél soha nem engedett a csábításnak: például '94-ben nem lépett be a koalícióba, vagy 2000-ben kitartott Ausztria mellett, amikor azt igaztalan és méltánytalan támadások érték. Orbán szónoklata végén a nemzeti összefogás szükségéről beszélt, amelyen '94 óta dolgozik a Fidesz, és amelynek a közalkalmazotti életpálya felvázolásával az utolsó társadalmi csoportot is megnyeri majd. Ezután hozzátette, eddig is tettek, és a jövőben is tesznek lépéseket arra, hogy a cigányság is magának érezze a nagy közös célokat, ez a cél pedig a 15 milliós magyarság Kárpát-medencei életlehetőségeinek bővítése.

Kövér: aki az eszére hallgat, ránk szavaz

Kövér László beszédében elnöksége egy évéről elmondta, pártja ma jóval előrébb tart, mint egy évvel ezelőtt, de még nem ott ahol kellene. A belső kommunikáció a bénultsághoz képest javult, a párt társadalmi kapcsolatai erősödtek, de ez az a terület, amelyre a legtöbb erőt kell jövőre fordítani - hangsúlyozta. A Fidesz erősödött, a miniszterelnök megítélése javult, gyakorlatilag beérték az MSZP-t - mondta Kövér, és a tavalyi beszédéhez hasonlóan ismét kijelentette: csak nekik van érdemi mondandójuk a társadalom számára.

A Fidesz távozó elnöke szerint könnyű dolga lesz a kampányban a pártjának, mivel nem kell elhallgatniuk a valóságot a polgárok elől, és nem kell elhallgatniuk azokat a teendőket, amelyekkel még adósok, mert amit tettek, az több ciklusra elegendő. Ha a választók 2002-ben nem csupán a szívükre, hanem az eszükre is hallgatnak, nem dönthetnek másképp, minthogy a Fidesz folytassa a három éve megkezdett munkát.

Az ellenzékről Kövér kijelentette: nincs jövőképe, programja és mondanivalója az országnak. Saját helyzetéről elmondta: azért áll félre, és jön helyére Pokorni Zoltán, mert nincs nála jobb ember az előttük álló feladathoz.

A Fidesz már az Euróapi Néppárt tagja

A Fidesz hivatalosan is az Európai Néppárt tagja, miután a küldöttek öt ellenszavazat és öt tartózkodás mellett a párt alapszabályának módosítása mellett döntöttek. A módosítás emellett a budapesti választmány 23 fővel való csökkentését tartalmazza.

A küldöttek szavaztak az elnökségi helyekért indulók személyeiről is. Az eddigi tagok, Áder János, Deutsch Tamás, Illés Zoltán, Kósa Ferenc, Kövér László, Németh Zsolt, Sasvári Szilárd, Szájer József és Varga Mihály mellett elindul az egy éve betöltetlen elnökségi posztért Rogán Antal, Mátrai Márta és Alekszainé Oláh Annamária. Tirts Tamás a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció vezetője és Kovács Zoltán, Pápa polgármestere viszont nem vállalta a jelöltés.