300 forintos euróval zárja a kampányt a Fidesz

2006.04.13. 12:50
Az MDF befogásáért vívott stratégiai harcban elvesztette miniszterelnök-jelöltjét a Fidesz, a párt ezért most Orbán visszalépéséből akar erényt kovácsolni a választások második fordulójára. A pártelnök csupán két üzenetre redukált kampánnyal próbál fordítani, ő beáldozta magát a jobboldal győzelméért, a szocialisták pedig "hazudtak". Az MSZP a jövő csütörtökön a Kós Károly sétányon tartja kampányzáróját.

A Fidesz elnöksége szerdán elfogadta, hogy hivatalosan is miniszterelnök-jelölt nélkül fejezze be a kampányt a párt, tudtuk meg.

Visszalépni kész államférfi

A döntés értelmében a továbbra is Orbán Viktorra épülő választási hajrában két egyszerű üzenetre redukálják a kampányt. A "vezéráldozatból" megpróbálnak erényt kovácsolni, azaz a hátralévő időszakban Orbán Viktorról azt a képet próbálják meg tovább erősíteni, amit már az MDF váratlan vasárnapi felértékelődése után elkezdtek építeni.

Orbán maga és a helyi jelöltek is a pártelnöknek a jobboldal győzelméért visszalépni kész államférfiúi erényeit hangsúlyozzák, és ezzel egyidőben továbbra is az MDF kompromiszumképtelen elnökét teszik majd felelőssé az egyelőre kétségtelenül nehéznek tűnő helyzetért.

Hogyan áll az államháztartás?

"Olyan nincs, hogy hazugsággal, az ország valóságos pénzügyi és gazdasági helyzetéről szóló adatok eltitkolásával és választások utánra való halasztásával ki lehessen állni, és azt lehessen mondani, emberek, jól mennek a dolgok. Majd egy nappal a választás után azt kell mondani, emberek, nem mennek jól a dolgok. Ez erkölcsileg elfogadhatatlan, és akkor is azt mondanám, ha a szövetségesünkről lenne szó. Ennek az emberek számára elképzelhetetlen következményei lesznek. Tömeges elbocsátások lesznek, az euró meg fogja közelíteni a 300 forintot, el fognak szabadulni az importárak. Nem akármiről beszélünk" - mondta Orbán szerdán a HírTv-ben.

Rogán Antal, a párt kampányfőnöke csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy információi szerint a Pénzügyminisztériumban megszorításokra, és pótköltségvetésre tettek javaslatot az új kormánynak.

300-ért euró

A Fidesz negatív kampányának középpontjában az áll, hogy a múlt héten a Pénzügyminisztérium arra hivatkozva, hogy befolyásolná a választásokat, egyszerűen elhallgatta a negyedéves költségvetési adatokat, és csak hétfőn, az első kör után hozta nyilvánosságra, hogy 800 milliárdos az államháztartási hiány.

Rogán azt mondta, értesülései szerint a PM-ben azzal számolnak, hogy akár a 300 forintot is elérheti az euró árfolyama. A Fidesz ezekkel, a gazdaság katasztrofális állapotára utaló üzenetekkel próbálja megfordítani a választás második fordulójára az eredményt. Úgy tudjuk, hogy a nagyobbik ellenzéki párt ennek érdekében az elmúlt órákban vad médiafelület-vásárlásba fogott.

MSZP-s buli a Kós Károly sétányon

Az MSZP nem változtat az eddigi, az új Magyarország megteremését hirdető kampányán. Az Index információi szerint az MSZP és az SZDSZ a jövő csütörtökre fejezi be országos kampányát, amelyet aznap késő délután a Kós Károly sétányon koncerttel és politikai felhívással zárnak.