Schmitt Pál visszalépett az alelnökjelöltségtől

2007.05.19. 18:11
A demokráciába vetett közbizalom elenyészett, érlelődik a káosz, az anarchia, a diktatúra, mondta Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke a budapesti vásárvárosban rendezett Fidesz-kongresszus első napján. Vasárnap Orbán Viktort elnökké választja a kongresszus, és már az alelnöki posztért folyó verseny sem tartogat izgalmakat, de hisztéria azért volt.

Kövér László beszédével kezdődött a Fidesz kongresszusa a Hungexpo B pavilonjában.

Nincsenek politikai felelősök

A választmányi elnök szerint a kongresszust rendkívülivé az a szélsőséges, gátlástalan, kapzsi klikk teszi, amit az MSZP-SZDSZ koalíció hozott létre.

Az ország Kövér szerint utoljára Rákosi és bandája idején volt ilyen mély válságban.


fotók: Barakonyi Szabolcs

A kormány illegitim, mert a választók felhatalmazása és támogatása nélkül akarja véghezvinni az úgynevezett reformprogramokat, amikhez képest a török- vagy tatárdúlás építő jellegű baráti segítségnyújtás. A kormány jelszava: amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra.

A demokráciába vetett közbizalom elenyészett, érlelődik a káosz, az anarchia, a diktatúra. A Horn kormány idején még csak a bűnözőktől kellett félteni gyermekünket, ma már attól kell félnünk, hogy a rendőrök tesznek erőszakot gyermekeinken, mondta Kövér.

A hatalom harci kutyájává vált a rendőrség. Nincsenek politikai felelősök. Gyurcsány nem mond le, Petrétei, aki még a szobanövényei gondozására is alkalmatlan, nem mond le.

"2002-ben, de még inkább 2006-ban odaadtuk lakásunk kulcsát a rablóknak, és most megdöbbenve tapasztaljuk, hogy kifosztanak, megaláznak, vernek minket. Egy láthatatlan, gigantikus lakásmaffia áldozatai vagyunk. De már nem sokáig, mert megszületett az új többség, ami nem fogadja el, hogy semmibe veszik és folyamatosan hazudoznak neki" – mondta a választmányi elnök.

Kövér olyan országban szeretne élni, amilyen Magyarország az Orbán-kormány idején volt, az akkori sikerek, de még a kudarcok is erőt adnak. A mostani kongresszus fő célja a tisztújítás a következő választásokra.

A vasárnapnak már lesz tétje

A tisztújítás vasárnap lesz, izgalmat már az sem kelthet, hogy az öt alelnökjelölt közül ki nem kerül be az elnökségbe, Pelczné Gáll Ildikó vagy Schmitt Pál, mivel Schmitt szombat este váratlanul visszalépett. Mint mondta, fontosabb most, hogy a 2009-es európai parlamenti választásra megfelelően fel tudja készíteni a pártot. Egy órával korábban tudósítónknak még azt mondta, hogy soha, egyetlen meccsre sem ment feltartott kézzel, de röviddel a szombati hivatalos zárás előtt bejelentette, az új megbizatása egész embert kíván. Beszéde végén arra kérte az új vezetőket, hogy "őrizzék meg a Fidesz egységét!" Varga Mihály, Kósa Lajos és Pokorni Zoltán alelnöki pozíciója mellett így tétmeccs is előre megoldódott. Az Orbán Viktor által favorizált, de eddig valószínű kiesőnek tekintett Pelczné helye is biztossá vált a pártvezetésben.

Orbán Viktor pártelnök is vasárnap fog beszélni, és akkor választják újra. Ellenjelölt nincs.

Totóval laptopot nyerni

A D pavilonban fesztivált rendeztek. Az ételkóstoltatást a Kossuth téri tüntetőket is etető Magosz szervezte. Tudósítónk szerint a legjobb stand – a borkóstoltató mellett – az Üllőparti Őkotanya volt, amely biotermékeit ismerteti meg a Fidesz-hívekkel. Volt ott kenyér és kalács, teljes kiörlésű lisztből mangalicakolbász és szalonna.


A kongresszusi küldöttek mindegyike kapott egy programfüzetet, amelyben arról kell tanúbizonyságot adni, ki mennyire ismeri a párttörténelmet. Az első kérdés például ez: Hány tag alapította a Fideszt 1988. március 30-án? Erre egyszerű a válasz, 37. Aki a többi helyes választ is tudja és beküldi pártjának a totót, laptopot nyerhet.

A szövetségesi pavilon bővelkedett a különös programokban. Simicskó István, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke kungfu bemutatót tartott, Csintalan Sándor élő műsorral szórakoztatta a jelenlévőket.

A napzáró szónoklatot Navracsics Tibor tartotta, aki a Jövőnk című vitairattal kapcsolatos vitát értékelte. Vita azonban érdeklődés hiányában nem nagyon volt, a négy előadót követően két küldött kért szót, de egyikük se a vitairatról beszélt. Ágoston Tibor debreceni küldött például azért szállt síkra, hogy próbáljanak meg kikényszeríteni egy előrehozott választást. A javaslatot vastaps fdogadta, de végül nem váltódott meg a világ, a vitairatot azonban elfogadták.

A nap végén Orbán Viktor is átrándult a kongresszusnak helytadó, a végére meglehetősen kiürült pavilonból a szövetségesek fesztiváljára. A pártelnök kézfogókörútja percek alatt tömeghisztériává fajult a D pavilonban. A rövid vizit a rajongók megújuló hullámai miatt több mint egy órásra nyúlt.