Orbán a megszólaláson gondolkodik

2006.09.19. 10:56
Az Index információi szerint a Fideszben felmerült, hogy a vandalizmus esetleges megismétlődése miatt lemondanák a szombatra meghirdetett nagygyűlést. A nyáron beígért demonstráció veszélyeiről már az MTV ostroma előtt, a párt frakcióülésén beszéltek a képviselők.

Kedden délelőtt összeült Orbán Viktor pártelnök részvételével a Fidesz elnöksége, hogy megvitassa, milyen lépéseket tegyen az ellenzéki párt az MTV székháznál gyújtogatásba és rombolásba torkollt tüntetés után.

A vasárnap megindult tüntetésekről Orbán Viktor eddig nem beszélt a nyilvánosság előtt, a pártelnök ugyanis még a Gyurcsány Ferenc-hangfelvétel felbukkanása előtti órákban Brüsszelbe utazott. A pártelnök végül lemondta európai néppárti programjait, és még hétfőn este visszatért Budapestre, de a közben kirobbant éjszakai összecsapásokról kedd reggel sem nyilatkozott egyetlen médiumnak sem. Az elnökség most arról is dönt, hogy Orbán Viktor megszólaljon-e a történtekkel kapcsolatban.

Úgy tudjuk, a Fidesz és a KDNP hétfőn kora este tartott zárt frakcióülésén is felmerült, hogy az utcai tüntetések esetleges eszkalációja miatt meg kéne fontolni a hétvégére tervezett választási demonstráció lemondását. A képviselők egy része ugyanis attól tartott, hogy a rendezvénnyel összefüggésbe hozható erőszakos cselekmények ártanának a párt népszerűségének, és jelentős részben megfordítanák a Gyurcsány-ellenes hangulatot. A képviselők ezért információink szerint az ajánlották az elnökségnek, hogy foglalkozzon a tüntetés ügyével.

A szeptember 23-ra tervezett demonstráció lemondását kérte a Fidesztől az MTV reggeli műsorában Dávid Ibolya, az MDF elnöke is.