Bye, bye fillér!

2000.03.23. 12:19
Március 31-én lejár az ötvenfilléresek beváltásának határideje. Az ötvenfilléres piaci kivonásával gyakorlatilag megszűnik a fillér, mint törvényes fizetőeszköz. A lakosságnál maradt, be nem váltott pénzérméket a magyar állam nyereségként könyveli el. Nem csekélység ez, hiszen a filléresek és régi éremsor (az egy-, két-, öt-, tíz- és húszforintosok) összesen kétmilliárd százötvenmillió forintos nyereséget jelentettek.

Csökkent a szerepe
A Magyar Nemzeti Bank március 31-ig még beváltja a lakosság tulajdonában lévő ötvenfilléreseket, gyakorlatilag ezután a fillér, mint törvényes, fizetőeszköz megszűnik. Dr. Radó Ákos, a Magyar Nemzeti Bank emissziós osztályának vezetője az Index kérdésére elmondta: az utolsó címlet fillér forgalomból történő kivonása ellenére is megmarad a fillérrel való kalkulálás lehetősége, elméletileg a forint továbbra is 100 fillérre osztható.

Radó Ákos hagsúlyozta: az ötvenfilléres érmék készpénzforgalomban betöltött szerepe az utóbbi években jelentősen csökkent, a nem készpénzes fizetési műveletek és a számviteli elszámolások során pedig évek óta nem használják a filléreket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt a címletet a forgalom nem igényli, a készpénzes fizetéseknél általában forintra kerekítenek.

1999. szeptember 30. óta az akkor forgalomban lévő közel 300 millió darab 50 filléresből 2000. február végéig kevesebb mint 2 millió darabot váltottak vissza. Az ötvenfilléresek 1999. szeptember 30-ig voltak forgalomban.

A forint, mint magyar fizetőeszköz 1946. augusztus 1-én jelent meg, az 1931-es világggazdasági válság következtében erősen értékét vesztett pengőt helyettesítette. A váltópénz neve, a fillér, nem módosult.

50 filléres

Mérete: 21,5 mm, Al-ötv.; 1,2 g.
Előlap: "MAGYAR KÖZTÁRSASÁG" körirat, Erzsébet híd.
Hátlap: babérágakon "50" értékjelzés, alatta "FILLÉR" felirat, alatta verési évszám, "BP" verdejegy. Pereme sima.
Tervezte: Iván István

A "Magyar Köztársaság" feliratú, két-, öt-, tíz-, húsz- és ötvenfilléreseket 1990. április 1-jén bocsátotta ki a Magyar Nemzeti Bank. A két- és ötfilléresek 1992. szeptember 30-ig voltak tötrvényes fizetőeszközök, a tíz- és húszfilléreseket 1997. december 31-ig váltotta be a Magyar Nemzeti Bank.

A filléreseket a hitelintézeteknél, a postán és az MNB pénztáraiban akkor tudjuk beváltani, ha az érmék mennyisége eléri vagy meghaladja a forgalomban lévő legkisebb pénzérme összegét. Így ha csak egy 50 filléresünk van otthon, akkor azt nyugodtan eltehetjük emlékbe, ha már kettő lapul a péntárcánkban, új egyforintost kapunk érte. Az átváltás díjmentes.

Sok fillér gyűjteményekbe kerül
A forgalomból kivont érmék és bankjegyek bevonásakor a vissza nem váltott pénzek névértékével megegyező nyereség képződik. Ez a nyereség az állam Magyar Nemzeti Bankkal szembeni adósságát csökkenti. Például a két- és ötfilléreseknél a nyereség tízmillió forint körül volt. A régi éremsor forintosai - az egy-, két-, öt-, tíz- és húszforintosok nagyobb nyereséget hoztak az államnak, miután a vissza nem váltott érmék mintegy 2 milliárd forintot tettek ki.

A tavaly még forgalomban lévő közel 300 millió darab 50 filléresből 2000. február végéig kevesebb mint 2 millió darabot váltottak vissza. A fennmaradó 298 millió pénzérme 149 millió forintot ér.

A nagy nyereség miatt (meg a lakosok részéről érkező igények következtében) hosszabbították meg 2000. november 30-ig a régi ötezer forintosok becserélésének határidejét is. A Magyar Nemzeti Bank honlapján található adatok alapján végzett számításaink azt mutatják, hogy 1 075 200 darab régi ötezres van még a lakosságnál. Ha feltételezzük, hogy ezek egy része elpusztult, vagy gyűjteményekben vannak, akkor a lakosságnál ötmilliárd forint értékben maradt régi ötezres bankó.