Emlékfalat állítana az Igazaknak a Fidesz

2004.10.15. 19:43
Sztehlo Gábor zsidó gyermekeket mentő evangélikus lelkészre emlékezett a Fidesz a nyilas hatalomátvétel évfordulóján a budai várban. A rendezvény szónoka, Pokorni Zoltán szerint ugyan Szálasi minden követője ellen fel kell lépni, de Bácsfi Dianából "puszta politikai haszonszerzésből" csináltak "virtuális elefántot".
Az Igazak emlékfalának felállítását javasolta a budai várban tartott demonstrációján a Fidesz. A nyilas hatalomátvétel napján tartott rendezvényen Pokorni Zoltán, a párt alelnöke Sztehlo Gábor evangélikus lelkészre emlékezett, aki a rémuralom idején gyermekotthonokat szervezet a zsidó gyermekek megmentésére. Sztehlo szobrát Pokorni Orbán Viktorral közösen koszorúzta meg.

Ünnepi beszédében Pokorni Zoltán azt mondta, hogy az Igazak emlékfala méltó közös emléket állítana a több százezer zsidó áldozatnak és a megmentésükön fáradozóknak. A Fidesz alelnöke szerint ma Magyarországon közmegegyezés van a nyilas rémuralom megítélésében. Pokorni utalt a négy parlamenti párt a nyilas eszméket elutasító közös nyilatkozatára.

Hangulatkeltésnek tartják Bácsfi ügyét

Pokorni szerint ugyanakkor Bácsfi Dianából, Szálasi Ferenc mai követőjéből, szenzációt csináltak. Mint mondta, botrány, és fel kell lépni az ellen, ha csak egyetlen mai fiatal is ilyen gyilkos eszméket szajkóz. Ugyanakkor szerinte Bácsfi Dianából nem csak a sajtó szenzációéhsége csinált "virtuális elefántot". "Hanem az az akarat is, amelyik puszta politikai haszonszerzésből minden, egyébként elítélendő szélsőséges megnyilvánulást igyekszik kihasználni, hogy izgalomba hozza a társadalmat és besározza ellenfeleit", mondta.

Mielőtt a Fidesz vezetői Sztehlo Gáborra emlékeztek volna a budai Várban, a Ferenciek terén megkoszorúzták idősebb Antall József emléktábláját, aki a második világháború idején menekültügyi kormánybiztosként több mint 50 ezer lengyel menekültről és sokezer üldözött zsidóról, valamint francia, angol és orosz katonáról gondoskodott.