A közgyűlés megspórolta a BKV-nak a járatritkítást

2008.03.27. 13:57
Hátrálni kényszerültek a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes nélkül közgyűlésező szocialisták csütörtökön, emiatt több, az ellenzék által támogatott módosítás is átment. Eszerint a behajtási díjak a tömegközlekedést gazdagíthatják, míg az AAM tanácsaiért nem a BKV-nak, hanem a metróprojektnek kellene fizetnie. Több esetben a Fidesszel szavazott az SZDSZ is. A használtbusz-tender tanulságait a személyi konzvekvenciákkal együtt a BKV igazgatóságának kell levonnia.

Éves szinten legalább 1-2 milliárd forintot spórolt meg a BKV-nak a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön, amikor a létszámhiánnyal küszködő szocialisták ellenében több, ellenzéki támogatottságú módosító indítványt is megszavazott a testület.

Teherautóból villamost

Így átment az a Tarlós István fideszes frakcióvezető és Wintermantel Zsolt (Fidesz) által kezdeményezett javaslat, hogy a teherfuvarozó cégektől a 12 tonnánál nehezebb járművek után beszedett behajtási díjak bevételét a főváros a tömegközlekedés fejlesztésére fordítsa.

Eszerint a Parking Kft. éves szinten 1-2 milliárdosra becsült bevétele a BKV Zrt.-hez kerülhet. A közgyűlés a javaslatot támogatta, egyben felkérte Demszky Gábor főpolgármestert, hogy a következő közgyűlésre előterjesztést dolgozzon ki a tárgyban.

Steiner Pál frakcióvezető (MSZP) az Indexnek a döntés után elmondta, nem tartja szerencsésnek, hogy egy gazdasági társaság bevétele egy másik gazdasági társasághoz kerüljön, ráadásul a Parking bevételeiből P+R parkolók építését tervezte volna a városvezetés szocialista része. A szocialista frakcióvezető valószínűleg nem ismerte az előterjesztést, amely úgy fogalmaz "a P+R parkolók létesítésén és üzemeltetési költségein felüli" részt kívánja a tömegközlekedésre fordítani.

A 4-es metrónak adott tanácsokat a metró fizesse

A 4-es metró beruházást vezető DBR projektiroda 2008-as költségvetését is elfogadta a közgyűlés Wintermantel három módosító javaslatával együtt.

Mint arról a fideszes politikus szerdán sajtótájékoztatón is beszámolt, az AAM Tanácsadói Zrt. a 4-es metró projektjében nyújtott tanácsadói szolgáltatásai nem a DBR projektiroda, hanem a BKV működési költségeit terhelik, miközben a közlekedési cég éppen a működési költségek visszaszorítása miatt akar járatritkítást bevezetni 2008-ban.

Wintermantel javasolta, hogy vizsgálják meg, a 2007 decemberében, ötéves hatállyal, 1,875 milliárd értékben az AAM és a BKV között köttetett tanácsadói szerződés miként kerülhet át a DBR projektiroda költségvetésébe.

A behajtási díjakból és az AAM tanácsadói díjaiból a már csak 3 milliárd forintos mértékűre tervezett járatritkítást is meg lehet spórolni a BKV-nak, hangoztatta Wintermantel Zsolt, akinek négy módosító indítványából 3-at az SZDSZ, köztük Demszky Gábor is, támogatott.

A politikus indítványozta azt is, a DBR hozza nyilvánosságra a 2007-ben 2008 márciusáig kötött összes tanácsadói szerződés tárgyát, hatályát és értékét, illetve a DBR negyedévente arról is számoljon be, hogy az AAM Tanácsadói Zrt. adott időszakban milyen tanácsadói munkát végzett el. A közgyűlés végül elfogadta, hogy a DBR 20 fős létszáma 40-re emelkedjen 2008-ban, működési költsége pedig 300-ról 680 millió forintra emelkedjen.

A BKV igazgatóságának kell levonni a busztender konzekvenciáit

Az MDF a koalícióval szavazott, így többszöri ellenzéki felvetésre sem került napirendre a BKV busztenderének vizsgálatáról szóló felügyelőbizottsági (fb) jelentés. Az ellenzék szerint februárban csak elnapolták ezt a kérdést, így napirenden van az ügy. A beteg főjegyzőt helyettesítő aljegyző jogi érvelése szerint valóban elnapolták ezt a témát, de konkrét időpont megjelölésének hiánya miatt ezúttal még sincs napirendben az ügy.

Mint arról az Index is részletesen beszámolt, a BKV bebukott használtbusz-beszerzésének vizsgálata megállapította, a tenderkiírás és a tény, hogy Antal Attila BKV-vezér fia az egyetlen ajánlatot tevő cégnél volt alvállalkozó, nem volt jogszerűtlen és összeférhetetlen, de maga a tenderkiírás hiányos volt. A BKV kommunikációja a botrány kirobbanásakor hárító és zavaros volt, az fb határozatában személycseréket és a kommunikációs stratégia átgondolását javasolta. (A BKV kommunikációját Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettes irányítja.)

Azt viszont megszavazta a közgyűlés, hogy az fb határozatát a BKV Zrt. igazgatósága, amely jelenleg a cég munkáltatói jogait gyakorolja, vegye következő ülésén - a jövő héten - napirendre, és hajtsa végre azokat.

Most sem ment át a kismamabérlet

Nem került napirendre az az ellenzéki javaslat, hogy a BKV paraméterkönyvének jóváhagyási jogát a közgyűlés vegye vissza a főpolgármestertől. Ellenzéki támogatással napirendre vették viszont a kulturális kht.-k, köztük a Mikroszkóp Színpad fővárosi támogatásáról szóló javaslatot.

Nem került napirendre a szocialisták által szorgalmazott új egészségügyi modell kialakítását szolgáló újabb előterjesztés. A közgyűlés előtt tartott rendkívüli egészségügyi bizottsági ülésen a kormánypártok megegyeztek abban, hogy felveszik a javaslatot. Ezt megelőzően törölték a javaslatból az egészségügyi bizottság megduplázását jelentő kitételt, de benne hagyták a 350 millió forintos keretet, amit Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szorgalmaz az új holding létrehozása érdekében.

Nem került napirendre a kismamabérletek ügye sem, amely eredetileg Hagyó Miklós előterjesztése lett volna. Ennek hátterében az áll, hogy a BKV 2008-as paraméterkönyvének elfogadására időzítették volna a járatritkítást kompenzáló "egyetlen pozitívum" elfogadását, ami a kisgyerekes családoknak nyújtana kedvezményt. A javaslatot végül Rétvári Bence (KDNP) próbálta elfogadtatni a közgyűléssel, Hagyó eredeti javaslatának fénymásolatát nyújtotta be, ám nem fogadta be a közgyűlés.

Steiner késett, Hagyó kórházban, Lakos Thaiföldön

A Fidesz-KDNP frakció hol az SZDSZ-szel, hol az MDF frakcióval összefogva került többségbe a szocialista frakcióval szemben. Az egyébként egyfős közgyűlési kormánypárti többség ezúttal a kezdéskor három fős mínuszra váltott, így csak ellenzéki támogatás esetén tudtak volna bármilyen előterjesztést napirendre venni. Lakos Imre (SZDSZ) Thaiföldön pihen, Hagyó Miklós (MSZP) szerdán kórházba került, Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője pedig csak a napirendi vita végére érkezett a terembe.

Így a több mint félórás várakozás és ugyanennyi ideig tartó napirendi vita után a közgyűlés csütörtökön nem vette fel napirendjére a városvezetés által utólag tárgyalásra javasolt előterjesztéseket.