Erőszakba torkollt a melegfelvonulás

2008.07.05. 19:54
Ahogyan várható volt, megtámadták a szombati budapesti melegfelvonulás résztvevőit. A radikális ellentüntetők többször összecsaptak a rendőrökkel is, valamint megtámadtak több politikust és rendőrautókat vertek szét. Az utolsó adatok szerint 58 embert tartóztatott le a rendőrség, amely vízágyúval is oszlatta a tömeget. A sérültek száma több tucat.

Szombat délután négy órakor indult el a Meleg Méltóság Menete Budapesten az Erzsébet térről az Andrássy úton a Városliget felé. Ezzel egy időben radikálisok ellentüntetést tartottak, az a menet az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé tartott. Mivel mindkét menet az Andrássy úton vonult végig, a sugárúton és környékén már napközben nagy volt a rendőri készültség a belvárosban. Az Andrássyn kordonokkal akarták a két csoportot elválasztani egymástól, és még a kisföldalatti közlekedését is leállították.

Csuklyás-maszkos ellentüntetők

Az összecsapásokat azonban ennek ellenére sem sikerült elkerülni. A néhány száz főnyi, jellemzően csuklyás-maszkos radikális ellentüntető – a mai rigmusuk: Gyurcsány takarodj, vidd a buzi haverod – egy csoportja már a melegfelvonulás elkezdésekor felgyújtott egy rendőrségi kisbuszt, majd rendőröket dobált az Oktogonnál. Az ott lévő néhány tucatnyi radikálisból ekkor nagyjából tíz embert állítottak elő.

Felvonulók, ellentüntetők, rendőrök - kattintson!

A melegek ezer-ezerötszáz fős menetét felvonulás közben az Andrássy út teljes hosszában gyalázták, tojásokkal, krumplival és sajttal dobálták az út mindkét oldaláról. A rendőrök egy hatfős csoporttól vegyi anyagokat – egyes hírek szerint savas kémhatású folyadékokat –, valamint Molotov-koktélokat foglaltak le. Az első feltételezések szerint ezeket az Andrássy út egyik emeleti lakásából akarták a melegfelvonulás résztvevőire dobni. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője kzölte, hogy vegyész szakértők vizsgálják a savas anyagokat.

Kövek, gázgránát, Molotov-koktél

A legkomolyabb atrocitások a Liszt Ferenc térnél és a Hősök terén voltak; amikor utóbbi helyszínre érkezett a homoszexuálisok menete, ott nagyjából ötszáz ellentüntető fogadta őket. Itt, miután a radikálisok a tér díszköveit felszedve kövekkel és gázgránátokkal dobálni kezdték a felvonulókat és a rendőröket – eddigi hírek szerint két rendőr sérült meg, mindketten a térdükön –, a rendőrség oszlatni kezdte a tömeget.

Az ellentüntetők a Városligetbe menekültek, ahol a rendőrök nemcsak könnygázt, hanem vízágyút is bevetettek. A tüntetők az utcakövek mellett Molotov-koktélokat is dobtak a rendőrökre, több ruhája lángra is lobbant. A randalírozók a Bajza utca sarkánál két rendőrautót is szétvertek. A rendőrség esti közlése szerint az összecsapásokban összesen 13 rendőrautót törtek össze és nyolc rendőr sérült.

Közben a melegfelvonulás résztvevői megérkeztek az 56-osok terére – a volt Felvonulási térre – ahol rendőrségi kordonok védték őket. Az ide tervezett koncert azonban elmaradt, mert a radikálisok megtámadták a fellépőket is, akiket a rendőröknek kellett a helyszínről kimenekíteniük.

58 letartóztatott, öt sérült

A radikálisok megtámadták azt a rendőrautót is, amelyben Szetey Gábor, a másságát nyíltan felvállaló volt államtitkár és Lévai Katalin európa parlamenti képviselő hagyta el a helyszínt. A Városligetben ugyancsak támadás érte Horn Gábor SZDSZ-es politikust, volt államtitkárt; a három politikus egyike sem sérült meg.

A melegek rendezvénye háromnegyed hét körül ért véget, ekkorra nagyjából a rendőrök is végeztek az ellentüntetés feloszlatásával. A délután zavargások résztvevői közül a rendőrség az esti tájékoztatás szerint 58 embert állított elő. nyolc rendőrt és hat civilt vittek a mentők könnyebb sérülésekkel kórházba, 10-15 embert kellett a helyszíneken ellátni.