Az ELTE vezeti a felsőoktatási ranglistát

2003.05.31. 12:36
Az előző évhez képest alig történt érdemi változás a felsőoktatási intézmények népszerűségi sorrendjében, az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) elemzése szerint az ELTE továbbra is igen nagy fölénnyel vezet, ide adta be a jelentkezési lapját az összes felvételizni szándékozó több mint egytizede
Az ELTE-re összesen idén 17720 diák adta be felvételi kérelmét, míg az ELTE BTK-ra, amely a legnépszerűbb magyarországi kar idén több mint hétezren jelentkeztek.

Előretört a Budapesti Gazdasági Főiskola

A Pécsi Tudományegyetem tovább javított korábbi pozícióján, és jelenleg már a népszerűségi lista második helyezettje 11734 jelentkezővel. A Szegedi Tudományegyetem a pécsihez hasonlóan több mint ezerrel növelte jelentkezői számát, ami 11559 felvételizővel a harmadik helyet eredményezte a Csongrád megyei egyetemi központnak.

Az OFI elemzése szerint a leglátványosabb előretörést a Budapesti Gazdasági Főiskola mutatta fel, hiszen az előző évhez képest több mint két és félezerrel jelentkeztek többen - összesen 11 473-an - az intézménybe, s így nagy fölénnyel vezeti a főiskolák rangsorát.

Az utóbbi évek intézményi integrációjának eredményeként létrejött Szent István Egyetem, illetve a nagy múltú Debreceni Egyetem továbbra is az élmezőnyben található 10079 illetve 9296 felvételizővel, bár egyenként több mint másfél ezres jelentkezői csökkenésük miatt némileg rontottak korábbi előkelő pozíciójukon.

Alapítványi iskolák nincsen az első 15-ben

Az integráció azonban további intézményeket - például a Budapesti Műszaki Főiskola, Nyugat-magyarországi Egyetem - is előkelő helyre predesztinált, amelyek őrzik jó pozíciójukat a jelentkezőkért folyó versenyben. A Budapesti Műszaki Főiskolára 5120-an, a Nyugat-Magyarországi Egyetemre 4709-en pályáznak.

A felmérésből kiderül: Magyarországon egyértelműen a nagy állami intézmények jelentik a vonzerőt a továbbtanulni vágyók számára, hiszen 2003-ban egyetlen egy magán- vagy alapítványi főiskola sem található a legnépszerűbb tizenöt között.

A nappali tagozatos, első helyre beadott jelentkezéseket vizsgálva első helyen szintén az ELTE végzett, második a Budapesti Gazdasági Főiskola lett, a dobogó harmadik helyére pedig a Szegedi Tudományegyetem lépett.