Könnygázzal oszlatták fel Budaházy csuklyásait

2008.09.20. 21:01
Három demonstrációt tartottak a fővárosban szombat délután. Roma szervezetek kezdték időben először, majd csatlakoztak a Magyar Charta rendezvényéhez a Kossuth téren. A Hősök teréről indult szélsőjobbos tüntetés megint összecsapásokkal zárult. A Szabadság téren Molotov-koktélokkal támadták a rendőröket, majd elkezdődött a szokásos kergetőzés, végül az Izabella utcában könnygáz bevetésével oszlatták fel a csuklyások tömegét.

Párhuzamosan három demonstrációt tartottak a fővárosban szombat délután. A Képviselői Irodaház melletti Olimpiai parkban roma szervezetek demonstráltak a cigánygyűlölet ellen, majd a Duna-partra, a holokauszt-emlékműhöz vonultak, a cipőknél Kolompár Orbán szólalt fel. Itt egy lavórban kimostak egy árpádsávos zászlót, Kolompár Orbán szerint ezzel a történelmi zászlót megtisztították a gyalázattól.

Gyurcsányra várnak a chartások

A roma demonstráció résztvevői csatlakoztak a chartásokhoz a Kossuth téren. Politikusok részvételével a Magyar Charta a budai Clark Ádám térről vonult a Kossuth térre, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester mondott beszédet. A szervezők szerint balos rekord született, a rendezvényre 3000 ember érkezett.

Vonulnak a romák

Közben szélsőjobboldali szervezetek Toroczkai László, Budaházy György, a jobbikos Vona Gábor és Morvai Krisztina részvételével a Hősök terén tüntettek. A Szépművészeti Múzeumnál a tüntetők megtámadták az Index videósait, két nagydarab férfi rángatta és rugdosta két kollégánkat. A szélsőjobbosok az Andrássy úton elindultak a Szabadság tér felé, Toroczkai László és Budaházy György a Parlamentnél zajló rendezvényre akarta vinni a tüntetőket, és csuklyákat osztogatott. Az agresszív menet élén fekete ruhába öltözött csuklyások vonultak.

Szélsőjobbosok a Hősök terén

A szélsőjobbosok és a chartasok végül nem találtkoztak, a Kossuth téri rendezvény ugyanis véget ért, mire Budaházyék a Belvárosba értek. Így a szélsőjobbosok az eredeti tervüknek megfelelően a Szabadság térre mentek, ahol a szovjet emlékműnél "a kommunista és a cigánybűnözés" áldozataira cipőkkel emlékeztek volna. Az agresszív tüntetők Molotov-koktélokkal, petárdákkal és kövekkel dobálták a rendőröket a szovjet emlékműnél, megpróbálták elbontani a kordont is, ekkor elszabadult a pokol. A rendőrség tömegoszlatásba kezdett, könnygázt is bevetettek. A tüntetők egy része a Hazatérés templomába menekült, néhány órás patthelyzet után a tömeg ott is feloszlott.

Vonulás az Andrássyn

Közben sok tüntető az Arany János utca felé indult, a korábbi rendbontásokhoz hasonlóan most is kergetőzés kezdődött, a Hercegprímás utcánál felgyújtottak egy rendőrautót. Egy rohamrendőr futás közben elvesztette a pisztolyát, egy tüntető megtalálta és elmenekült vele, a fegyver később meglett. A tüntetők a rendőrök elől menekülve az Andrássy úton indultak tovább, a tömeg ellen az Izabella utcánál több oldalról is könnygázt vetett be a rendőrség, ott tudták végleg feloszlatni a csuklyásokat. Szombat estig 12 embert vettek őrizetbe, három rendőr sérült meg.

Összecsapások a belvárosban

Az események percről percre.