Fokozott biztonsági intézkedések Magyarországon is

2001.09.11. 21:25
Fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be Ferihegyen, így csak a jeggyel rendelkező utasok léphetnek a reptér területére. A Budapestről New York-ba indult gép Torontóban szállt le magyar idő szerint este fél tízkor, míg a torontói járat éjjel fél egykor érkezik meg. A tragédia után telefonálási láz tört ki.
A Ferihegyi repülőtéren este kilenc órától fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe - tájékoztatta az Indexet Danks Emese, a légitársaság szóvivője. Ez azt jelenti, hogy csak a jeggyel rendelkező utasok tartózkodhatnak az épületben, kísérőik nem. A Malév ezért kéri az érintetteket, hogy a gépük indulása előtt három órával jelentkezzenek a repülőtéren. Ezután mindenkinek tételes csomagvizsgáláson kell átesnie.

Torontóban szállnak le a gépek

A Malév menetrend szerinti torontói és New York-i járatát nem fordították vissza. A Budapestről New York-ba indult gép Torontóban szállt le magyar idő szerint este fél tízkor, míg a torontói járat éjjel fél egykor érkezik meg. A helyi légitársaság ezután gondoskodik az eredetileg az Egyesült Államokba tartott utasok elszállásolásáról. A helyzet percről percre változik, ezért még nem lehet tudni, hogy mikor térnek vissza Magyarországra - folytatta Danks Emese. Annyi bizonyos, hogy a Malév a kairói, damaszkuszi és beiruti járatát is törölte.

Budapest utcáin a készenléti rendőrök

Az ORFK Készenléti Rendőrségével együttműködve fokozott rendőri jelenlét van Budapesten - tájékoztatta az Indexet a BRFK sajtóügyeletese. Minden olyan helyre, ahol nagyobb tömeg van, rendőröket küldenek.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta: nyolc védett személyt megerősítetten őriznek, a Készenléti Rendőrséget pedig kivezényelték az amerikai nagykövetséghez.

Mindenki telefonált

A tragédia után csak többszöri próbálkozással lehetett az Egyesül Államokba telefonálni - tájékoztatta az Indexet Suba János, a Pannon GSM kommunikációs igazgatója. A belföldi vonalaknál túlterhelésről nem lehetett beszéni, de jelentős mértékben növekedett a hívások száma. A Westelnél hasonló volt a helyzet - tudta meg az Index Maradi István üzemeltetési igazgatótól. Az USA-ba menő hívások drasztikus mértékben nőttek, míg a belföldön 15-20 százalékos emelkedést lehetett megfigyelni.