Előzetesbe kerülhet a földhivatali vezető

2004.03.24. 14:08
Az ügyészség szerdán kezdeményezte Pálfalvi István, a Fővárosi Kerületek Földhivatalának vezetőjének előzetes letartóztatását. Az újonnan kirobbant földhivatali botrány további gyanúsítottjai még mindig őrizetben vannak.
A Fővárosi Főügyészségen szerdán megszületett a döntés: kezdeményezik az ügyben illetékes Pesti Központi Kerületi Bíróságnál Pálfalvi István előzetes letartóztatásba helyezését - tájékoztatta az Indexet Dobos Gabriella sajtóreferens. A Fővárosi Kerületek Földhivatalának vezetőjének további sorsáról előreláthatólag csütörtökön dönt a PKKB.

A Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése nyomán indult eljárásban megfogalmazott gyanú szerint Pálfalvi ismerőseinek soron kívüli földhivatali ügyintézést tett lehetővé, pénzért. Ezért a hivatalvezetőn kívül további négy személy - köztük egy ügyvédnő - is gyanúsítottja az ügynek. Az úgynevezett "ingatlannepperek" - jószerével csak közvetítéssel foglalkozók - közé tartozó gyanúsítottak egyelőre rendőri őrizetben várják az ügy alakulását.

Titok

Az Index érdeklődésére a Nemzetbiztonsági Hivatal név nélkül nyilatkozó illetékese csupán megerősíteni tudta, hogy a hivatal valóban saját hatáskörében eljárva, saját adatai alapján kezdeményezte az ügyészségi nyomozást, ennél többet azonban nem akart elárulni az ügyről.

Az RTL Klub Híradója úgy értesült, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal már évek óta lehallgatta a Pálfalvi István telefonját.

Pálfalvit kedden reggel a munkahelyéről vitték el és délután gyanúsították meg hivatali visszaéléssel a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal munkatársai. A hivatalvezetőt, az ügyvédnőt és két "civilt" kedden délután őrizetbe is vették.

Zűrös hivatal

Sajtóértesülések szerint a mostani botrány nincs közvetlen kapcsolatban a tavaly októberi üggyel, amikor négy gyanúsítottat vettek őrizetbe a rendőrök a fővárosi földhivataloknál történt vesztegetések miatt.

2002 nyarán szintén hivatali visszaélés miatt helyezték öt napra előzetes letartóztatásba a Fővárosi Kerületek Földhivatalának akkori vezetőjét. Az ORFK úgy kezdett el foglalkozni azzal az üggyel, hogy még május elején Vonza András, volt földművelésügyi miniszter bejelentést tett, amelyet a rendőrség feljelentésként értékelt.