Fodor megvizsgálná Mikola listáját

2006.03.28. 20:52
Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője kedden nyílt levélben fordult az egészségügyi miniszterhez és az egészségbiztosítási pénztár főigazgatójához, hogy folytassák le a megfelelő vizsgálatokat, és adjanak választ arra a kérdésre, mikor, milyen adatokhoz, milyen felhatalmazással jutott hozzá Mikola István. A Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje azt mondta: "ez egy kiszivárogtatásnak a nyilvánosságra hozatala" volt.

Fodor Gábor felidézte, hogy Mikola István a napokban azt közölte: "hát kérem szépen, megnéztük az egészségbiztosításnak a befizetési listáját a napokban, és ott találtunk néhány milliárdos bankigazgatót minimálbéren bejelentkezve".

A politikus tudomása szerint ezek a befizetésekről szóló információk szigorú adatkezelési szabályok alá esnek, ezért nehezen tudja elképzelni, hogy létezik olyan jogszerű eljárás, amellyel Mikola István ezekhez hozzáférhet, azokat más adatokkal összekapcsolhatja, majd erről nyilvánosan beszámolhat.

Fodor Gábor levelében hangsúlyozta: a szakminisztertől azt várja, hogy megnevezze szakmai és politikai felelőseit annak a hibának, amelynek eredményeképp Mikola István a napokban is, "vélhetőleg illetéktelen módon vizslatja legszemélyesebb adatainkat".

A Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje Miskolcon tartott sajtótájékoztatóján az MTI tudósítójának valamennyi, erre vonatkozó kérdésére - megnézte-e a listát, azon hány név szerepel - ugyanazt a választ adta: "ez egy kiszivárogtatásnak a nyilvánosságra hozatala" volt.