Mégis kizárják az MDF-es ötöket

2004.09.06. 18:00
Dávid Ibolya személyes bosszújáról, kiszámíthatatlan női szeszélyről, Herényi Károly jellemgyengeségéről beszél Font Sándor, a lázadó MDF-es képviselők által frakcióvezetővé megválasztott politikus. A parlament ügyrendi bizottságának hétfői ülése azonban gyakorlatilag elfogadta Herényi Károly frakcióvezető bejelentését arról, hogy Fontot és öt társát kizárták a frakcióból.
Kivonult a parlament ülésterméből az MDF frakción belül alakult lakitelek Munkacsopotrt, miután az ülést vezető Mandur László bejelentette, hogy Herényi Károly korábbi tájékoztatása szerint Balsai Istvánt, Font Sándort, Horváth Balázst, Kelemen Andrást és Szászfalvy Lászlót kizárták a képviselőcsoportból, így a jövőben függetlenkénmt folytatják képviselői munkájukat. Az ülésteremből távozóban Balogh László újságíróknak elmondta: kivonulásukkal tiltakoznak a történtek ellen. Hozzátette, elfogadhatatlannak tartják, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció mondja meg, hogy ki legyen az MDF frakció tagja.

A parlament elnökének nincs lehetősége egy képviselőcsoport vezetőjének bejelentésében foglaltak vizsgálatára, akkor sem, ha komoly kétségek merülnek fel az eljárás házszabályszerűségét illetően. Ez áll a parlament ügyrendi bizottságának hétfőn elfogadott eseti jellegű állásfoglalásában.

Az ügyrendi bizottság Szili Katalin felkérésére foglalkozott az üggyel, miután Herényi Károly - "frakcióvezetői jogával élve" - az ellene bizalmatlansági indítványt benyújtó öt MDF-es képviselő frakcióból történő kizárásáról döntött múlt hét csütörtökön.
Az MDF választmánya Herényi mellett>>>
Herényi "érvénytelen" leváltása>>>
Az ötök csütörtöki kizárása>>>
Bizalmatlansági indítvány Herényi ellen>>>

Az ügyrendi bizottság hétfői ülésén a kormánypárti többség szavazta meg azt az állásfoglalást, amely szerint a házelnök a frakcióvezetői bejelentés hátterét nem vizsgálhatja. Az eljárást kifogásoló fideszes képviselők törvénytelennek nevezték Herényi eljárását, mert szerintük a képviselők kizárásáról csak a frakció dönthet. A kormánypárti képviselők viszont éppen az Orbán-kormány alatt, a mostanihoz hasonló kisgazda-botrányok idején született állásfoglalásra hivatkozva érveltek amellett, hogy a házelnök csak a formai szempontokat vizsgálhatja.

Női szeszély

"Egy törvénytelenséget, egy galádságot szentesített a szocialista többségű ügyrendi bizottság" - értékelte az eseményeket az MDF lázadói által frakcióvezetővé választott Font Sándor. Szavai szerint Dávid Ibolya személyes bosszújáról van szó, egy "kiszámíthatatlan női szeszélyről", amelynek az áldozata lett az öt kizárt képviselő. Ehhez a személyes bosszúhoz kellett "egy jellemgyenge Herényi Károly", aki "megsértve minden törvényt törvénytelenségre ragadtatta magát".

Font szerint Dávid Ibolya a szocialistákkal érdekazonosságra jutott, mert az öt kizárt képviselő sok kellemetlenséget okozott Dávidnak és a koalíciónak. A lázadókat tömörítő Lakitelek Munkacsoport ettől az érdekazonosságtól akarta megmenteni az MDF-et.

Út a válságig

A Lakitelek munkacsoportot az európai parlamenti választás után hozta létre a 22 tagú frakcióból 13 MDF-es képviselő. A munkacsoport a legutóbbi frakcióülésen leszavazta, hogy Dávid Ibolya pártelnök elmondja napirend előtti felszólalását, helyette Horváth Balázs szólalt fel a parlamentben.

A Lakitelek munkacsoport augusztus közepén Dabason lemondásra szólította fel Dávid Ibolyát, az MDF elnökét. Nyilatkozatuk szerint "bizalmi válság alakult ki a Magyar Demokrata Fórumban, mert Dávid Ibolya vezetői stílusát sokan kifogásolják, és a pártelnököt megosztó személyiségnek tartják".