A Magyar Gárda miatt lőtték le a fatolvajt?

2007.10.21. 14:55
Az Országos Cigány Önkormányzat szerint a szélsőjobboldaltól kapott szellemi bátorítást az a természetvédelmi őr, aki lelőtt egy fatolvajt, aki állítólag baltával támadt rá.

A Magyar Gárda szellemiségének áldozataként beszélt vasárnap az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szóvivője arról a roma férfiről, akit előző nap Fony település határában lőtt agyon egy természetvédelmi őr.

Ifjabb Bogdán János szerint a történtek azt mutatják, hogy az elmúlt hónapokban olyan közhangulat alakult ki Magyarországon, amely a konfliktusok fegyverrel való elintézését is elfogadhatónak tartja. Mindezt annak kapcsán  mondta, hogy szombaton egy természetvédelmi őr fegyverével agyonlőtt egy férfit, aki a közeli erdőben fát gyűjtött.

Az OCÖ szóvivője hangsúlyozta: elítélik és veszélyesnek tartják, hogy politikai, társadalmi szervezetek rossz emlékeket ébresztő maskarába bújtatott tagjai az utcákon masíroznak és lőgyakorlatokat tartanak. „Ki fegyvert vesz kezébe, az előbb-utóbb használni is fogja azt" - fogalmazott, hozzátéve: "kérdés, hogy a gyilkosok nem kaptak-e politikai bátorítást a Magyar Gárda megalakulásától, és a mögötte húzódó szélsőjobboldali szellemiségétől".

Elmondta azt is, hogy az országos önkormányzat mély részvétét fejezi ki a családnak, és minden segítséget megadnak a hátramaradottaknak, egyben arra kérik a rendőrséget, hogy a lehető legkörültekintőbben járjon el az ügyben.

Fát vagy életet

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-szerint az elsődleges adatok szerint Fony település határában a motoros fűrész hangjára figyelt fel két természetvédelmi őr.

Kiderült, hogy két férfi vágta a fát, és amikor a természetvédelmi őrök felszólították őket, hogy hagyják abba az illegális fakivágást, egyikük baltával ellenük fordult.

Az egyik természetvédelmi őr figyelmeztetésként a levegőbe lőtt, ám a férfi nem hátrált.

A természetvédelmi őr elmondása szerint ezért lőtt a 39 éves fonyi támadóra, aki a helyszínen életét vesztette.