Kerekasztalhoz ülhetnek a főpolgármester-jelöltek

2002.07.06. 19:40
A csütörtöki-pénteki törvénytelen tüntetésekre reagálva az MSZP főpolgármester-jelöltje, Gy. Németh Erzsébet elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy "néhány politikai erő ilyen helyzet elé állítsa a budapestieket". Schmitt Pál a parlamenti ellenzék által is támogatott független főpolgármester-jelölt pedig sajnálta, hogy Budapestnek nem volt alternatív terve, amelyet a váratlan helyzetben azonnal életbe léptethettek volna. Demszky csak az államfői kiírás után ülne le egyezkedni.
Gy. Németh Erzsébet bejelentette: vasárnap azt kezdeményezi, hogy a fővárosi főpolgármester-jelöltek még a parlamenti szünet előtt, úgynevezett kerekasztal keretében beszéljék meg, hogyan képzelik el az önkormányzati választás kampányát. Erről a főpolgármester-jelölt tájékoztatta az újságírókat szombaton Budapesten, a csütörtöki eseményekkel összefüggésben.

Schmitt Pál erre reagálva szombaton a hűvösvölgyi nagyréten jelezte, hogy még nem kapott meghívót Gy. Németh Erzsébettől, ha megkapja azt, meggondolja, mit tegyen. Hozzátette: nincs semmi oka arra, hogy ne menjen el a megbeszélésre.

Schmitt, volt svájci és lichtensteini nagykövet, újságíróknak beszélt a csütörtöki-pénteki törvénytelen megmozdulásokról is. Véleménye szerint egy városnak kell, hogy legyen forgatókönyve minden hídra és metróvonalra vonatkozóan, továbbá teljes áramszünetre vagy bármilyen más váratlan eseményre, hogy az illetékesek azonnal intézkedni tudjanak. A főpolgármester-jelölt szerint jó, hogy az emberek szabadon kifejezhetik politikai véleményüket, de ezt természetesen bizonyos kertek között kell tenniük.

Demszky Gábor jogosnak felvetésnek tartja, hogy a főpolgármester-jelöltek egyeztessenek a kampány etikai vonatkozásairól, véleménye szerint ez akkor válik időszerűvé, ha az államfő kiírja az önkormányzati választásokat.

A főpolgármester szombaton este az MTI-nek elmondta: Budapestnek és a fővárosban élőknek egyértelműen érdeke, hogy nyugodt és tisztességes hangvételű legyen a kampány az őszi választások elott. Mint mondta, amint Mádl Ferenc köztársasági elnök kiírja a választásokat, azonnal szükségesnek tartja az egyeztetéseket arról: milyen módon tervezik a vitákat, és milyen szabályokat tartanak magukra nézve kötelezőnek.