Orbánt alkalmasabbnak tartják kormányfőnek

2008.04.11. 11:31
Orbán Viktort őszintébbnek, megbízhatóbbnak, hitelesebbnek és miniszterelnöknek is alkalmasabbnak tartják a választópolgárok, mint Gyurcsány Ferencet – derül ki a Századvég és a Forsense imázsprofil vizsgálatából.

A Századvég és a Forsense március második felében végzett közvélemény-kutatása 17 tulajdonság alapján vizsgálta Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor imázsprofilját. A tizenhét tulajdonság közül mindössze két olyan található, ahol legfeljebb 1-3 százalékponttal, de inkább Gyurcsány Ferencnek kedveznek az eredmények. A jelenlegi miniszterelnököt inkább tartják újító szelleműnek valamint hosszabb távon gondolkodónak mint Orbán Viktort.

Ezzel szemben tíz esetben is legalább tíz százalékponttal többen nevezték meg Orbán Viktort arra a kérdésre, hogy a két politikus közül melyikre jellemzőbb az adott tulajdonság. Ezek a jellemzők: „őszintébb”, „tapasztaltabb”, „tisztességesebb”, „megbízhatóbb”, „az emberek problémáira odafigyelő”, „megfontoltabb”, „rugalmasabb”, „érthetőbb”, „közös megoldásokat kereső”, „hitelesebb”. Különösen az „emberek problémáira odafigyelő” állítást tartották jóval nagyobb arányban jellemzőbbnek a volt miniszterelnökre nézve.

Az elmúlt havi adatokhoz képest hat százalékponttal emelkedett azok aránya, akik Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül az egykori miniszterelnököt tartják alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére (37 százalék), szemben a Gyurcsány Ferencet mögött álló 27 százalékkal. A pártválasztásukban bizonytalanok körében is fordult a kocka, eddig mintegy 10 százalékponttal nagyobb arányban tartották alkalmasabbnak Gyurcsány Ferencet, jelenleg azonban 24:17 arányban inkább Orbán Viktor a favorit ebben a csoportban is.

A 2007 szeptemberében szeptemberi imázsprofilban még öt olyan jellemvonás is szerepelt, amely Gyurcsány Ferenc esetében magasabb említést kapott. Az emberek véleménye a jelenlegi miniszterelnökkel kapcsolatban leginkább a „közös megoldásokat kereső” tulajdonság esetében mutat negatív elmozdulást (-9 százalékpont).

A válaszadók ma már sokkal kevésbé látják „rugalmasnak”, „magabiztosnak” és „újító szelleműnek” a miniszterelnököt (a csökkenés „a közös megoldásokat kereső” jellemvonás esetében tapasztalthoz hasonló). Gyurcsány Ferenc imázsprofiljának romlása mindazonáltal nem eredményezte automatikusan Orbán Viktor imázsprofiljának javulását, inkább azok tábora nőtt, akik nem tudnak válaszolni ezekre a kérdésre.

Szembetűnő, hogy az iskolai végzettség emelkedésével párhuzamosan csökken a két politikus megítélése közti különbség. Ugyanakkor a fél évvel ezelőtti adatokhoz képest éppen a felsőbb iskolai végzettségűek között tapasztalható Gyurcsány Ferenc imázsprofiljának romlása. Gyurcsány Ferenc imázsa a nagyobb településeken kedvezőbb, míg Orbánt inkább a vidéki kistelepüléseken élők tartják szimpatikusnak.

A fővárosiak – az országos tendenciával ellentétesen – továbbra is az esetek többségében ugyanúgy vagy jobban ítélik meg a kormányfőt, mint a Fidesz elnökét. Különösen igaz ez az „újító szellemű” és az „inkább hosszabb távon gondolkodó” jellemzők esetében. Ezzel szemben Orbán Viktor csak az „emberek gondjaira odafigyelő” kategóriában kapott kiemelkedően sok említést a fővárosiaktól.

Az adatfelvétel módszertana

A Századvég a Forsense-el közös választáskutatási programjában kérdőíves kutatást végzett március 18. és április 1. között. 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek meg aktuális politikai, közéleti kérdésekről.

A minta összetétele a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők szerint (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség) megfelel a felnőtt magyar lakosság arányainak. A közölt adatok hibahatára maximum 3,1 százalék.