Valódi-e Frei bérgyilkosa?

2001.05.12. 23:05
Juszt László is interjút készít azzal a bérgyilkossal, aki Frei Tamás műsorában azt a nagy botrányt kavart kijelentést tette, hogy egymillió dollárért ölné meg a magyar miniszterelnököt. Juszt állítólag azt szeretné bebizonyítani, hogy az állítólagos bérgyilkos jelentéktelen bűnöző csupán. Az Index értesülése szerint az RTL Klub külföldi tulajdonosai is vizsgálatot kezdtek annak kiderítésére, hogy valósak-e a Frei-riportban bemutatott helyszínek és figurák.
A riporter: Frei Tamás című műsor április 23-ai adásában az orosz maffia bérgyilkosairól készített interjúkat mutattak be. Frei egyiküknek azt a kérdést is föltette, hogy mennyi pénzért végezne a magyar miniszterelnökkel, amire az állítólagos bérgyilkos egymillió dolláros összeget mondott. A nagy botrányt kavart műsor ügyében vizsgálatot indított az ORTT, az RTL Klub pedig hivatalosan bocsánatot kért Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az ügy miatt felmentését kérte Gyöngyössy Bence, az RTL Klub programigazgatója és Piller András, a társaság vezérigazgatója is.

Az RTL-központból érkeztek szakértők

Az Index úgy értesült, hogy a napokban az RTL Klub luxemburgi anyacégétől is érkezett két szakember azért, hogy kivizsgálja a botrányos riport körülményeit. Szabó Stein Imre, az RTL Klub kommunikációs igazgatója kérdésünkre megerősítette a vizsgálat tényét, de semmilyen más információt nem volt hajlandó adni az ügyben. Értesülésünk szerint a luxemburgiak vizsgálatának az a célja, hogy kiderítse, hiteles-e Frei filmje.

Éppen a riport, illetve az abban megszólaló bérgyilkos hitelességét vonná kétségbe - több forrásból is megerősített információnk szerint - Juszt László tévériporter, aki éppen Moszkvában van azzal a céllal, hogy megszólaltassa a Frei-műsor "bérgyilkosát", aki - a készülő Juszt-film szerint - a maffia egyik szürke közkatonája csupán, nem nagy kabliberű bűnöző.

Úgy tudjuk, Frei az orosz maffián keresztül jutott el a "bérgyilkoshoz", és nem kevés pénzébe került, hogy a moszkvai keresztapák hozzájáruljanak az interjúhoz. Freinek aligha lehettek eszközei arra, hogy meggyőződjön riportalanya hitelességéről. (Az Index várja az olvasók ötleteit: hogyan lehet valakiről hitelt érdemlően bebizonyítani, hogy az orosz maffia profi bérgyilkosa.)

Juszt feltűnése az ügyben azért nem meglepő, mert az ismert tévés még abban az időben, amikor a TV1 Kriminális című műsorát vezette, kapcsolatba került és interjút is készített Szemjon Mogiljeviccsel, azaz Szeva bácsival, akit az oroszországi (illetve az egész kelet-európai) alvilág egyik fontos alakjának tartanak. Az sem volna meglepő, ha éppen a moszkvai keresztapák ajánlanának föl olyan adatokat a médiának, amelyek diszkreditálnák Freit, illetve az elhíresült interjút, mivel a politikai botrány rájuk - mármint az orosz alvilágra - irányítja a figyelmet, ami érthető módon idegesíti az alvilágot. Juszt Lászlót egyelőre nem sikerült elérnünk. Juszt felesége a Stop! kérdésére megerősítette azt az értesülést, hogy a tévés jelenleg is Oroszországban van.

Frei Tamás szombaton közleményt adott ki, melyben azt állítja, hogy egy ismert magyar televíziós személyiség interjút készített a műsorában névtelenül nyilatkozó orosz bérgyilkossal. Frei szerint az interjú célja az volt, hogy az oroszt "középszerű figurának állítsák be". Az újságíró az "ismert televíziós személyiség" eljárását a kollegialitás lábbal tiprásának minősíti.

Frei: Szakmai beszélgetés volt

Frei az Indexnek szűkszavú nyilatkozatot adott, amelyben elsősorban a külföldi anyacég által indított vizsgálat hírére reagált. A riporter szerint "kizárólag szakmai megbeszélés" folyt közte és az RTL két vizsgálódó munkatársa között. Hangsúlyozta, hogy a beszélgetésnek nem az volt a célja, hogy felelősöket keressenek, vagy a műsor valóságtartalmát vizsgálják, hanem az, hogy megállapítsák, vétett-e a szakmai hibát, amikor föltette az Orbán Viktor meggyilkolására vonatkozó kérdést.

Ha túlságosan is zavarja az embereket, ha túlságosan is félreérthető valami, akkor elnézést kell kérni - válaszolta Frei arra a kérdésre, hogy elmarasztalható-e egy újságíró azért, mert egyesek "félreértették" riportját. Hozzátette: Magyarországon ma valóban túlságosan érzékeny a politikai hangulat.

Frei Tamás sajtóközleménye
Tudomásomra jutott, hogy ismert televíziós kollegám tegnap (péntek délután) Moszkvába érkezett, hogy meginterjúvolja ugyanazt a moszkvai bérgyilkost, akit a tv-nézők április 23-án, a Riporter: Frei Tamás című műsorban láttak.

Tekintettel arra, hogy kollegám Moszkvába hasonló módszerekkel jutott el, mint a közelmúltban én magam, így tudom, hogy Moszkvában mi történt és mi történik ezekben a percekben is.

Tisztában vagyok minden részlettel, hogy kollegámat ki várta a repülőtéren, kivel vacsorázott, vele miről beszélt, és milyen érdekei fűződnek jelenlegi riportútjához.

Ismert televíziós kollegámnak az a törekvése, hogy a műsoromban szereplő bűnözőt jelentéktelen, az alvilághoz nem vagy alig kötődő figuraként tüntesse fel, ezzel kikezdje szakmai hitelemet. Egyúttal olyan előnyökhöz jusson, melyek remélem, később a nyilvánosság számára is egyértelműek lesznek. Felfogásom vele ellentétben az, hogy az újságíró egyetlen feladata a nyilvánosság hiteles tájékoztatása. Nem hátsó szándékok, hanem csakis ez az elv vezérelhet minket.

Ismert televíziós kollegám lépését mérhetetlenül veszélyes, a magyar sajtóban példátlanul antikollegiális lépésnek tartom, ugyanakkor ijesztően okosnak is. Ő ugyanis pontosan tudja, hogy az engem érő támadásokat csak úgy tudnám kivédeni, ha hitelem védelmében nyilvánosan megnevezném - utca, házszám, telefonszám pontosan -, hogy engem kik "segítettek" Moszkvában. Ebben az esetben viszont érthető módon az életemet kockáztatnám. Egy ilyen támadás esetén én az életemet választom, és aki elhiszi a vádakat, azok szemében inkább lemondok szakmai hitelemről.

Tartom magam a jelenleg még Moszkvában tartózkodó kollégám feleségétől tegnap este telefonon hallott jó tanácshoz: "Ha fél Tamás, akkor fogja a gyerekeit, a feleségét, és irány Hegyeshalom!". Amikor ilyeneket hallok, akkor valóban félni kezdek. A kocka még nincs elvetve. A magam részéről az ügyben személyes biztonságom érdekében soha többé nem kívánok megszólalni - történjék bármi is!

Budapest, 2001. május 12., délelőtt 11.00 óra

Frei Tamás 2. sajtóközleménye
Egy órával Moszkvából történt hazaérkezése után, szombat délután fél ötkor 40 perces találkozóm volt Juszt Lászlóval, aki - mint azt vasárnap reggel a NAP-TV műsorában ő maga mondta - "ajánlatot" tett nekem. Ezzel kapcsolatban a következőket tartom fontosnak közölni.

Juszt László beszámolt arról, hogy a neki is "szállított" riportalany ezúttal már nem bérgyilkosként jelenik meg, hanem civilként. Elmondja majd, hogy az interjúért hány dollárt kapott, és hogy én még a válaszokat is előre a szájába adtam. Ezenkívül megszólal majd egy moszkvai rendőr, aki azt állítja majd, hogy "emberünk" büntetlen előéletű orosz polgár.

Juszt úr ezek után közölte velem, a NAP-TV-ben ma reggel amúgy megismételt teóriáját, mely szerint én az interjút a magyar kormány és személyesen a kormányfő buzdítására készítettem, hogy ezzel teremtsek lehetőséget a baloldali és a liberális sajtó lejáratására. Juszt László "ajánlata" az volt, hogy amennyiben kiállok a nyilvánosság elé, és beismerem "bűneimet" ebben a jobboldali konspirációban, úgy ő eltekint lejáratásomtól, és nem adja le a kazettát.

Juszt László nem ajánlatot tett nekem, hanem megzsarolt.

Nevetséges, blőd, és főleg üldözési mániából táplálkozó képtelen állításokat nem kívánok még cáfolni sem. Végtelenül elszomorít, hogy ismert televíziós kollegámmal idáig fajult korábban korrekt viszonyunk, és most - ebbe ez a közlemény is beletartozik - a nyilvánosság szeme láttára vívunk méltatlan, értelmetlen és buta, sehová sem vezető vitát.

Budapest, 2001. május 13.