A Financial Times megbocsátott a Fidesznek

2006.01.11. 21:37
A Financial Times elfogadta a Fidesz bocsánatkérését azért, hogy a párt itthoni lapokban közzétett hirdetéseiben kétségbe vonta az angol lap pártatlanságát. Az FT vezető szerkesztője azt írta Deutsch Tamásnak: a Fidesz bocsánatkérésével hajlandóak lezártnak tekinteni az ügyet.

Levélben válaszolt szerdán a londoni Financial Times vezető szerkesztője Deutsch Tamás fideszes képviselőnek, aki január 6-án levélben kért bocsánatot a Financial Timestól az üzleti napilap decemberi Magyarország-melléklete miatt elhangzott kijelentések miatt.

Az FT a Fidesz által közzétett „Bunda” című hirdetések miatt követelt bocsánatot. A Fidesz hirdetése az FT szerint azt sugallta, hogy a magyar kormány megvásárolta a Financial Times pozitív véleményét abban a mellékletben, amelyet az angol lap készített Magyarországról.

Az újságírás alapszabályai

Az FT vezető szerkesztője, Hugh Carnegy azt írta: a Financial Times "nagyon örül", hogy a Fidesz elismeri a lap szerkesztőinek és tudósítóinak objektivitását, professzionalizmusát és függetlenségét. Tudomásul veszi egyben a Fidesz sajnálkozását a Financial Times integritásának megsértése miatt.

Hugh Carnegy szerint ugyanakkor a Financial Times erőteljesen visszautasítja azt a feltételezést, hogy a magyar kormánynak bármilyen formában előzetes betekintése lett volna a Magyarországról készült külön riport tartalmába. "Nem tesszük lehetővé, hogy bármely külső fél hozzáférhessen szerkesztőségi anyagaink tartalmához a közlésig, így a magyar kormány is ugyanúgy juthatott hozzá a Magyarország-jelentéshez, mint Ön, vagy bárki más" - áll a levélben.

Hugh Carnegy szerint a lap vitába száll azzal a váddal is, amely szerint az újságírók a Magyarország-jelentés egyes cikkeinek esetében "az újságírás alapszabályait hagyták figyelmen kívül". A levél szerint a Magyarország-jelentés cikkei kiterjedt kutatómunka, valamint a magyar gazdaság és a politikai rendszer ismerete alapján készültek.

A Financial Times szerkesztője szerint a lapnak tudomása van arról, hogy Deutsch Tamás bocsánatkérő levelét a magyar média széles köréhez eljuttatták, ezért "hajlandók vagyunk, ahogy Ön is javasolja, e levélváltással lezártnak tekinteni ezt az ügyet kettőnk között".

Perpatvar

A levél felhívja azonban a figyelmet arra, hogy a Financial Times "rendkívül komolyan fog venni" bármely további olyan nyilatkozatot, amely az FT integritását vonja kétségbe, illetve a (Fidesz) hirdetés(ének) bármely további közlését, vagy az abban foglalt állítások bármely megismétlését.

Deutsch Tamás levelében azzal érvelt, hogy a Fidesz nem a lap szavahihetőségét akarta kétségbe vonni. Állítása szerint a kampány azért indult, mert Gyurcsány Ferenc a parlamentben, egy nappal a melléklet megjelenése után tagadta, hogy fizettek volna az FT-nek. Később azonban be kellett ismerniük, hogy hirdetéseket helyeztek el a lapban.

Deutsch szerint az, hogy két nappal később kormányhirdetések hivatkoztak a lapra, arra utal, hogy a kormány előre tudott a melléklet tartalmáról. Deutsch kifogásolta az FT mellékletében azt is, hogy Orbán Viktort idegengyűlölettel kacérkodónak jellemzik és Kövér László akasztós mondatait idézik.

A politikus indokolatlannak nevezte az FT által kavart "perpatvart" és megjegyezte: a lap belekeverte magát a magyarországi belpolitikai csatákba, ráadásul nemzetközi tekintélyére hivatkozva "akarva-akaratlanul korlátozni kívánja a Fideszt politizálásának és megnyilvánulásainak szabadságában".