Orbán elutasította Gyurcsány követelését

2005.07.06. 17:59
Gyurcsány Ferenc levélben szólította fel Orbán Viktort, reagáljon érdemben hétfői számháborús kihívására. A Fidesz-elnök a kampánytalálkozót visszautasítja, de érdemben vitázna. A kormányfő Orbán válaszát úgy értékelte, hogy elődje megfutamodott.

"A magyar emberek érdeke, hogy az addig rendelkezésre álló majd egy esztendőt ne vesztegessük el felesleges szócséplésre, számháborúra és kampányvitákra" - írja Orbán Viktor a miniszterelnök szerdai levelére adott válaszában. Gyurcsány Ferenc délelőtt levélben szólította fel Orbán Viktor Fidesz-elnököt, adjon világos választ, részt vesz-e a az ország valóságos teljesítményéről szóló vitán.

Mentesített kampány

A miniszterelnök az elmúlt napokban nem kapott a felvetésére egyértelmű választ, ezért levelében megerősítette kezdeményezését, hogy pénteken 17 órától várja az Országház Munkácsy-termébe, a sajtó teljes nyilvánossága előtt lebonyolítandó vitára. A miniszterelnök bízik benne, hogy a vitával az előttük álló kampány mentesíthető lesz "az ország érdekeinek ártó hamis válságkommunikációtól".

Orbán visszautasít "minden olyan kampánytalálkozót", amely nem az "érdemi munkáról, az emberek és az ország fontos ügyeiről" szól, derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levél szövegéből. "Kérem ezért, ha találkozni akar velem, kerülje a színpadias és kampányt idéző show-elemeket - írja a Fidesz elnöke. - Az érdemi munka feltételei biztosítottak, hiszen július 8-án pénteken 14 órától a volt miniszterelnökökkel Ön megbeszélést folytat." Orbán Viktor azt javasolja, hogy a kormányfők találkozója után a parlamentben "haladéktalanul folytassuk a munkát, a teljes nyilvánosság bevonásával".

Orbán Viktor kedden azt mondta, szerinte értelmetlen számháborút folytatni, és inkább a parlamentben vitázna a sajtó nagy nyilvánossága előtt. "Én ilyen számháborúsdit, ilyen játékot nem vállalok. Ellenben ha a miniszterelnök szükségét látta, hogy beszéljen velem, és komolyabb szándékai is vannak, akkor állok rendelkezésére, és az ország bajairól szívesen váltok vele szót."

"Orbán Viktor megfutamodott a vitától" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön egy budapesti fórumon, miután a titkársága tájékoztatta a volt kormányfő levelének tartalmáról.


A Munkácsy-terem

A közszolgálati televízió Gyurcsány hétfői, parlamenti kihívására egy levéllel reagált, melyben a tévévita feltételeit közli. Eszerint a számpárbaj 90 percig tartana, és élő adásban, főműsoridőben közvetítenék. Sorsolással döntenék el, hogy ki kezdheti a vitát, a felek egyébként hét-hét állítással szembesíthetnék egymást. A kérdésekre és a válaszokra egyaránt két-két perc jutna, a kérdező pedig egyperces viszontválasszal reagálhatna a válaszra. A műsor végén húsz percben a moderátor kérdéseire válaszolnának a vitapartnerek, végül egy-egy percben értékelhetnék az elhangzottakat.

Még nem létező kampány

"Mivel a választási kampány ideje még nem érkezett el, meglátásunk szerint moderátorra, szabályokra, időkeretre és stúdiókörülményekre nincs szükség" - reagált Orbán kabinetfőnöke, Navracsics Tibor az MTV felvetésére. Szerinte az MTV nem biztosít elég nyilvánosságot egy ilyen vita megrendezésére, ezért más médiumok jelenlétéhez is ragaszkodnak.