Mégis adott el szőlőt Orbán felesége a Tokaj Kereskedőháznak?

2005.08.11. 07:37
Az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház az Orbán-kormány időszakában Lévai Anikó résztulajdonában álló cégtől, annak tulajdonosaitól, illetve a Stumpf családtól több tízmillió forint értékben vásárolt szőlőt - értesült a Népszabadság.

A Népszabadság értesülései szerint a társaság 27 ezer kiló furmintot adott el a Tokajnak 2000-ben 2,7 millió forintért. Korábban a fideszes Répássy Róbert hazugságnak nevezte, hogy az Orbánékhoz kötődő Szárhegy-dűlőtől is vásárolt volna a kereskedőház.

Hosszú a lista

A napilap úgy tudja, a kft. alapítói, tulajdonosai magánszemélyként is árultak szőlőt a kereskedőháznak: Kékessy Dezső, az Orbán-kormány volt párizsi nagykövete (12 millió forint értékben), Madarász László, a Postabank volt elnöke, Duda Attila és Szász I. Attila, Lévai Anikó volt szolnoki jogásztársa (fejenként félmillió forint), Kállai Attila, a kft. ügyvezetője (négy év alatt több mint hatmillió forint értékben).

Az eladók között van Szőke Miklós, a Magyar Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal volt vezetője és Stumpf Miklós, az akkori kancelláriaminiszter unokatesrvére is, akik 1998 és 2002 között több mint 30 millió forintért adtak el szőlőt az állami társaságnak.

Rosszat és drágán

Nemrég Kiss László, a kereskedőház jelenlegi vezérigazgatója az Orbán-bizottság előtt arról beszélt, hogy a 2002 végére indokolatlanul felhalmozódott nagy mennyiségű és gyenge minőségű készlet még a 2006-os és 2007-es év értékesítését is terhelni fogja. Ezekre a vásárlásokra 2000-2001-ben négymilliárd forintos állami támogatást kapott a Tokaj Kereskedőház Rt. - írja a napilap.

Szabó Zoltán szocialista képviselő szerint 2001-ben a teljes támogatás 63 százalékát Tokaj kapta, miközben az ország szőlőterületeinek csak hat százaléka található a térségben. Szabó szerint hagyták volna inkább a tőkén a szőlőt, semmint hogy a világhírű tokaji borok rangját csökkentsék a rossz minőségű, ám drágán felvásárolt készletekkel.