Fűtés nélküli iskolában ücsörögnek

2008.10.07. 18:55
Fűtés nélküli iskolába és óvodába járnak a gyerekek már egy hónapja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Biriben. A gázszolgáltató ugyanis 2 és fél millió forintos tartozás miatt kikapcsolta gázt az önkormányzati fenntartású intézményekben. A gyerekek fáznak, a szülők pedig dühösek.

Fogalma sincs a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Biri polgármesterének, hogy mikor lesz újra fűtés a falu iskolájában és óvodájában, ahol egy hónapja a hideg az úr. A település kasszája ugyanis üres, hitelt már nem kapnak, a gázszolgáltatónak így is 2,5 millió forinttal tartoznak, összes adóságuk 22 millió forint. Utolsó mentsvárként az önkormányzati minisztériumhoz fordultak támogatásáért.

Az 1400 millió fős település egyetlen önkormányzati iskolában 16-17 fokban tanulnak a gyerekek. Hősugárzó mellett, amit néhány szülő adott kölcsön az iskolának. (Persze ki tudja meddig, hiszen a villanyszámlával is tartozik az önkormányzat. Sőt, ha egy héten belül nem kap támogatást, a dolgozók bérét sem tudja fizetni.)

A tanárok is minden tőlük telhetőt megtesznek. Mint mondják, ha az egyik oldalon besüt a nap, akkor ott tanulnak a gyerekek, utána mennek át a másik oldalra. Emellett próbálnak sokat mozogni, és a kabátokat is magukon tartják, ha kell. A hideg épületben csaknem 80 gyerek, 40 óvodás és 38 általános iskolás fázik már egy hónapja; a többieket már korábban elvitték a szülők másik iskolába.