Őrizetbe vették az SZDSZ erzsébetvárosi frakcióvezetőjét

2008.11.25. 18:08
Letartóztatta a rendőrség Gál Györgyöt, az SZDSZ erzsébetvárosi frakcióvezetőjét "csalás és más bűncselekmények" miatt. Az SZDSZ tagságának felfüggesztésére és tisztségeiről való lemondásra szólította fel, amíg az eljárás le nem zárul.

Letartóztatták Gál György szabad demokrata önkormányzati képviselőt, a párt erzsébetvárosi frakcióvezetőjét, közölte kedden az atv.hu. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta a portál értesülését. Annyit mondott, egy embert csalás és más bűncselekmények miatt vettek őrizetbe. Többet nem akart elmondani, az ügyben szerdára ígértek bővebb tájékoztatást.

A képviselőtestület tagjainak sincs információjuk arról, hogy mi lehet az indoka Gál György letartóztatásának, bár Nagy György ingatlanos vállalkozó néhány nappal korábbi letartóztatása után igazán senkit sem lepett meg a rendőrség újabb akciója. Nagy Györgyöt a hónap elején vették őrizetbe több, a Király utcában található régi bérház körüli biznisz miatt.

"Az SZDSZ megdöbbenve értesült Gál György VII. kerületi önkormányzati képviselő őrizetbe vételéről és az ellene megfogalmazott vádakról. Az SZDSZ Fővárosi Választmányi Elnöksége felszólítja Gál Györgyöt, hogy függessze fel tagsági viszonyát, és mondjon le a párt nevében viselt tisztségeiről, mindaddig, amíg az ellene indult eljárás le nem folytatódik. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, a súlyos vádaknak azonban még az árnyéka sem vetülhet az SZDSZ-re" - olvasható az SZDSZ kedd esti közleményében.

Az atv.hu azt írta: "úgy tudni, Gál Györgyöt egy ingatlanügy miatt tartóztatta le a rendőrség".

A Hírszerző információi szerint Gált az önkormányzat gazdasági bizottságában betöltött elnöki tisztségével kapcsolatos bűncselekmény gyanújával vették őrizetbe még éjszaka.

Gál György 1994 óta tagja az SZDSZ-nek, 1999 őszén választották először az erzsébetvárosi önkormányzat szabad demokrata képviselőcsoportjának élére, majd 2006 óta ismét betölti a frakcióvezetői tisztséget. Jelenleg a gazdasági bizottság elnöke, a szociális bizottság valamint a mentelmi bizottság tagja. A kerületben egyébként közismert színfolt legújabb méregzöld Jaguar sportkocsijával.

Nagy György az Erzsébetvárosban

A Magyar Narancs az ügyről azt írta, hogy néhány ember éveken át nulla forintért szerzett kizárólagos jogokat az erzsébetvárosi zsidónegyed több ingatlanjának értékesítésére, amit szakértői véleményekkel támasztottak alá. Ezek azt emelték ki, hogy az épületek elavultak, nincs lehetőség a helyreállításra.

Egy bennfentes cégcsoport ilyen épületek vételi opcióját szerezte meg, majd offshore cégeken keresztül adták tovább befektetőknek. A műemlék házakból a befektetők csak annyit hagytak meg, amennyit feltétlenül szükséges: az utcai frontot és maximum egy traktust, a műemléki védelem alatt nem állókból még annyit sem: a lebontott részek helyére soklakásos lakóházat építenek.

Három ház esetében, a Király utca 25., 27. és 29., a Király 27 Kft. szerezte meg a fejlesztési, illetve értékesítési lehetőségeket, a cég pedig a Szijjártó Piroska nevéhez köthető, aki Nagy Györgynek volt a titkárnője és élettársa.

Nagy György az önkormányzat többségi tulajdonában lévő ERLAK Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. résztulajdonosaként egyaránt képviselte az önkormányzatot a bérlőkkel folytatott tárgyalásokon, illetve a projektcég tulajdonosait a befektetőjelöltek felkutatásában. A rendőrségi nyomozás közben elindult, emellett Nagy György a Király 27. ügyvezetőjével nem tudott a korábbiakhoz hasonlóan együttműködni, így háttérbe szorult.

Az önkormányzat 2008 elején felmondta a szerződést, majd pályázaton kínálta eladásra az épületeteket, melyeken addigra perfeljegyzés volt az önkormányzat tartozása miatt. Nagy György a pályázat eredményének kihirdetése előtt az Autóker Holding nevében jelent meg újra az ügyben, a nyertes pedig az Autóker leányvállalata, a Király Developments Kft. lett.

Ajánlata több mint két és félszerese az öt évvel ezelőtti vételárnak, ráadásul fix 600 milliós nyereséget garantál a kerület számára. A bérlői megállapodások megkötésével nagy György újonnan alapított cégét bízták meg.