Szocialista kapocs a K&H és az autópályakezelő között

2003.07.11. 13:50
Az MSZP frakciójának tagja a Pest megyei közgyűlésben az a Gáldi György, aki Fidesz részvizsgálói szerint a kapocs szerepét játszotta a K&H illetve a bank brókercégéhez 13 milliárdot befektető Állami Autópálya Kezelő Rt. között. A Figyelőnet cikke szerint viszont Gáldi nem a bank képviselőjeként került az ÁAK Rt. igazgatóságban.
Rogán Antal és Tállai András szerint az elmúlt hónapokban Gáldi György, a K&H Bank strukturált finanszírozási főosztályvezetőjének ÁAK Rt. igazgatótanácsi kinevezésével jött létre a jelentős összegű állami pénzek forgatásának személyi feltétele. A két fideszes politikus szerint a főosztályvezető képezte a kapcsot a K&H Equities Rt felé.

Szocialista kapcsolat

MSZP nyilatkozat
A több éve tartó panama még az Orbán-kormány alatt kezdődött és most, a szocialista kormányzás idején kerül pont a végére - nyilatkozta az Indexnek Nyakó István szóvivő. Jelenleg az NBH és a rendőrség is nyomoz - tette hozzá. Ha valaki "sáros" - párthovatartozástól függetlenül - elnyeri méltó büntetését - véli a szocialista szóvivő, addig azonban nem szolgálja a nyomozás érdekeit, ha különböző politikai csoportok sárdobálásra használják az ügyet - mondta Nyakó István.
A Figyelőnet pénteki cikke szerint azonban Gáldi nem a bank képviseletében került az autópályákat fenntartó cég vezetésébe. A lap szerint a főosztályvezető a Civil Fórum és az MSZP jelöltjeként nyert a 2002-es önkormányzati választáson Törökbálint 4-es számú egyéni választókerületében, 1995 óta pedig a Pest Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja.

Mint ismeretes, az ÁAK Rt. több mint 13 milliárd forintos költségvetési pénzt adott át a brókercégnek, amely a sajtóhírek szerint többek között abból fedezte más ügyfeleinek a beígért, sokszor kiemelkedően magas hozamot. Az ügy kirobbanása után menesztették az ÁAK vezérigazgatóját Bitvai Miklóst, az állami cég azonban visszakapta a kihelyezett milliárdokat és 580 milliós hasznot könyvelhetett el.

Az Index utolérte a családjával éppen Németországban nyaraló Gáldit, ám a telefont a felesége vette fel, aki elmondta: szabadságon vannak, és csak a jövő héten lesz elérhető férje.