Gallup: Kispárttá sorvad az MSZP

2007.12.14. 11:36
A Gallup adatai szerint az MSZP támogatottsága mélypontra jutott, míg a Fidesz hosszú idő után először növelni tudta népszerűségét. A megkérdezettek 60 százaléka venne részt a népszavazáson, és még az SZDSZ-szimpatizánsok fele is elutasítja a kórházi napidíj bevezetését.

Hosszas stagnálás után december elejére nőtt a Fidesz támogatottsága, derül ki a Magyar Gallup Intézet felméréséből, melyben a pártpreferenciákat vizsgálták. Az MSZP támogatottsága azonban adataik alapján most van a mélyponton, a teljes mintában 13 százalékot kapott, míg a Fidesz 38 százalékot, a két kispárt 2-2 százalékot.

A pártot választók közül 66 százalék szavazna a Fideszre, 23 százalék az MSZP-re, itt azonban az MDF már egy százalékkal beelőzi az SZDSZ-t, 4, illetve 3 százalék szavazna rájuk.

Módszertan

A felmérés elkészítésekor a Gallup 1010 felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg, az otthonukban, személyes módszerrel, az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző minta alapján. A kérdéseket november 29. és december 6. között tették fel.

A biztos pártválasztóknál a különbség az ellenzéki szavazók nagyobb elszántsága miatt nagyobb, A Fidesz itt 71 százalékon, az MSZP 20 százalékon áll. A két kispárt ebben a körben 3-3 százalékot kapott.

A megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmenne a népszavazásra, 20 százalék csak valószínűnek tartja, hogy részt venne. A biztosan szavazók 81 százaléka vetné el a tandíj, 84 százaléka a vizitdíj és 89 százaléka a kórházi napidíj bevezetését.

A kormány intézkedéseivel az MSZP-szavazók köre sem teljesen elégedett, 47 százalékuk ellenzi a tandíjat, ugyanennyien ellenzik a vizitdíjat, 58 százalékuk nem ért egyet a kórházi napidíjjal. Az SZDSZ-szimpatizánsok fele ellenzi a kórházi napidíj bevezetését.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről a lakosság 19 százaléka gondolja, hogy inkább jól, mint rosszul végzi munkáját, 54 százalék azonban egyáltalán nem bízik meg benne.