Gallup: tovább csökkent az MSZP támogatottsága

2004.03.26. 12:24
Medgyessy Péter megítélésénél már csak kormány népszerűsége alacsonyabb, derül ki a Gallup legfrissebb márciusi felméréséből. A kormányfővel a lakosság negyede elégedett. A szocialisták és a Fidesz közötti távolság tovább nőtt az ellenzéki párt javára, viszont a kisebb pártok is újabb szavazókat tudtak maguk mögé állítani.
A Fidesz szimpatizánsi körében folytatódott az emelkedő tendencia, miközben biztos szavazóinak köre huzamos ideje lényegében azonos szinten van. Az MSZP-nek a szimpatizánsi köre és biztos szavazóinak tábora ugyanakkor tovább fogyott, derült ki a Gallup márciusi közvéleménykutatási adataiból.

A választások óta a legalacsonyabb a szocialisták támogatottsága

A választókorú népesség körében a szocialisták támogatóinak aránya a 2002-es választás óta most a legalacsonyabb, a legutóbbi 23 százalékos támogatásról 20 százalékra csökkent. A Fidesz támogatottsága ugyanakkor a legutóbbi felmérésben szereplő 32 százalékról 34 százalékra emelkedett, s így közelíti a 2002. júniusi 36 százalékos arányt. A pártot választó biztos szavazók körében az MSZP híveinek aránya 31, a Fideszé 54 százalék.

Az MSZP és a Fidesz szimpatizánsai, és a bizonytalanok a teljes mintában (százalékban)

A kis pártra biztosan szavazók aránya az utóbbi negyedévben együttesen több, mint 5 százalékponttal emelkedett. Január óta az SZDSZ és az MDF biztos szavazóinak aránya valamivel több, mint 1 százalékkal (jelenlegi támogatottságuk egyaránt 3 százalék), a MIÉP-é és a Centrum Párté több mint fél százalékkal nőtt, meghaladja az 1 százalékot. Leglátványosabban a Munkáspárt támogatottsága nőtt ebben a körben: az év eleje óta több, mint 2 százalékkal.

A kormányról 23 százalék van kedvező véleménnyel

A választókorú népességnek mintegy 10 százalékát ismeretlen pártpreferenciájú biztos szavazók teszik ki. A lakosság 21 százaléka viszont nem tudja, vagy nem mondja meg, melyik pártra szavazna, 16 százalékuk pedig nem venne részt a választáson.

A kormányfő munkájával elégedetlenek aránya tovább növekedett, 58 százalék szerint rosszul látja el feladatát, és csak a választók egynegyede elégedett a miniszterelnökkel. Medgyessy Péter kormányfő megítélése közel másfél éve, 2002 novemberében volt a legkedvezőbb: akkor tíz felnőtt közül hat azt mondta, hogy a miniszterelnök jól látja el feladatát. A március eleji felérés - egy hónappal a két országértékelő beszéd elhangzása után - azt mutatja: mára már csak minden negyedik megkérdezett tartja jónak a kormányfő munkáját. Viszont a kormánnyal szemben még nagyobb az elégedetlenség: 23 százalék van csak kedvező véleménnyel, míg 63 százalék szerint a kormány rosszul látja el feladatát.

Módszertan
A Gallup 2004 márciusában 1009 felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg. A személyes megkérdezésekre 2004. március 6. és 12. között került sor 67 elsődleges mintavételi ponton. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigáltuk. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,2 százalék, a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva pedig kisebb, mint +/- 4,5 százalék.