A Gaming kommunikálhat stratégiailag

2003.01.08. 23:30
A Gaming Communications Kft. nyerte a Miniszterelnöki Hivatal stratégiai tervezésre és kommunikációs feladatokra kiírt közbeszerzési pályázatát. A cég, amelynek tulajdonosa Braun Róbert, az Index volt igazgatója, bruttó harminchárommillió forintért, másfél évig dolgozhat a kormánynak.
"A kormány egyes kiemelt programjaival kapcsolatos stratégiai tervezés, tartalmi kidolgozás és az azokkal kapcsolatos kommunikációs feladatok" tárgyában bonyolított le hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást a Miniszterelnöki Hivatal. A tenderre három céget hívtak meg, egyebek közt a Braun Róbert, az Index korábbi igazgatója, az SZDSZ egykori kabinetfőnöke által tulajdonolt Gaming Communications Kft-t. Braun, illetve cége a kormányváltás óta kommunikációs tanácsadóként dolgozik a miniszterelnöki kabinetben, ám ez a stratégiai kommunikációs megbízás már lejárt. Emellett a HVG értesülése szerint Braun felügyelőbizottsági tagja a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő Millenáris Kht.-nek is.

A Gaming Communications Kft.-n kívül a kancellária a pályázatra a hirdetési iparra szakosodott One Off Kft.-t, illetve a Phenomenon Bt.-t hívta meg. A két utóbbi cég végül nem adott be ajánlatot, így a Braun Róbert vezette vállalkozás jutott a másfél éves, bruttó 33 millió forintos díjazású megbízáshoz. A Gaming kutatási, elemzési, strartégiai tervezési, tanácsadói feladatokat lát el a hivatal mellett.

A Közbeszerzési értesítőben közzétett hirdetményben azzal indokolták a nyilvános pályáztatás mellőzését, illetve a gyorsított tárgyalásos eljárás szükségességét, hogy "a 2002. május végén történt kormányváltás következtében az ajánlatkérő által előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt a Kbt.-ben előírt határidők nem lettek volna betarthatók".

"Nem lehet előre számolni egy kormányváltással, de ha már megtörtént, akkor arra, mint előre nem látható eseményre hivatkozni legalábbis szokatlan" - vélekedett az ügyről Kecskés László, a Pécsi Egyetem Polgárjogi Tanszékének tanszékvezető professzora.

Braun szerint a sürgősségi eljárás oka az volt, hogy a 2003-as év feladatait csupán a 2003-as költségvetés számainak ismeretében lehetett tervezni, a költségvetést 2002. október 31-én nyújtották be, így nem maradt idő a nyílt, több mint kilencven napig tartó közbeszerzési eljárás lefolytatására.

Az indoklás kitér arra, hogy a feladatok elvégzésére külső tanácsadót kívánt a MeH bevonni, mert "a tanácsadó közreműködésével kerül végleges kialakításra és jóváhagyásra egyes stratégiai programok kommunikációs terve, ebből eredően az eljárást rendkívüli sürgősséggel kellett lefolytatni". A hirdetményből kiderül az is, hogy kevés cég "van képben", ráadásul nemzetbiztonsági szempontokra is figyelemmel voltak a kiíráskor.