Nem vezényelhette az államtitkár a karácsonyi koncertet

2007.12.27. 11:26
Az utolsó pillanatban leállította a Szegedi Szimfonikusok karácsonyi koncertjének meglepetés-projektjét Székhelyi József, a zenekarnak otthont adó Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. A gálakoncert vezénylésére ugyanis Garamhegyi Ábel gazdasági államtitkár készült, egyetlen próbával. Székhelyi szerint nem lett volna jó geg, hogy a politika még a színházban is dirigál.

A szegedi Operagála meglepetés-embere lett volna Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára. A nemrég még Kóka János miniszter lehetséges utódai között számon tartott fiatal polihisztor terve még az előadókat, a Szegedi Szimfonikusok tagjait is meglepte, ők ugyanis úgy tudták, hogy a karácsonyi duplakoncerten megszokott karmesterük, Pál Tamás irányítja majd őket. Az államtitkár egyetlen próbát szentelt a felkészülésre.

Garamhegyi Ábel
Garamhegyi Ábel

"Nem tartottam jó ötletnek, hogy a karácsonyi gálával ingereljük a közvéleményt, hogy azt mondhassák, hogy a kormány már a színházban is dirigál" - mondta az Indexnek Székhelyi József, Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, aki az utolsó pillanatban lefújta a karmestercserét. Székhelyi szerint egy politikailag bársonyosabb közegben szilveszterkor vagy farsangkor talán elmenne, de karácsonykor semmiképp nem jó geg. A főigazgató úgy ítélte meg, hogy szakmailag elfogadhatatlanul kevés volt a próbaidő, és még próbákkal sem biztos, hogy ha valaki a saját lakásában vezényel, azt át tudja ültetni a gálaműsor előadására is.

Garamhegyi szegedi és szeged-környéki vállalkozások éléről került Kóka János felfedezettjeként a gazdasági tárcához. A korábban színészi pályára készülő államtitkár saját bevallása szerint rajong a zenéért, de a sportot sem veti meg. Sportos vezetési stílusa miatt az ősszel a GKM közlekedési ügyeletesének távoznia is kellett a tárcától. A rendőr ezredes a gyorshajtásért megbüntetett Garamhegyi ügyében próbált eljárni a Pest Megyei Rendőrkapitányságnál. Az ügy kipattanása után azt állította, hogy nem az államtitkár felkérése alapján telefonált.

Garamhegyit egyelőre nem sikerült elérnünk.