Átszakadt egy romániai ülepítő gátja

2008.07.27. 19:32
Nehézfémeket tartalmazó zagy került az esővízzel együtt a romániai Máramaros megyében, Borsabányán a Csiszla patakba, melynek vize a Visó folyón keresztül a Tiszába ömlik. A magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azonnali, hivatalos tájékoztatást kért Romániától

A környezeti balesetet az okozta, hogy a Borsabányán lévő Colbul elnevezésű derítők gátjai nem bírták visszatartani a nagy mennyiségű esővizet. Először a magasabb szinten fekvő derítő gátja szakadt át, a szennyezett vizet az alsóbb szinten lévő derítő védőgátja tartotta. Mivel azonban túlságosan nagy víznyomás nehezedett erre a gátra, azon mesterséges rést ütöttek, hogy csökkentsék a nyomást és megakadályozzák, hogy a gát teljes hosszában átszakadjon. Így is nehézfémeket tartalmazó zagy került a Csiszla patakba, amely a Visóba folyik, a Visó pedig a Tiszába.

A román környezetvédelmi minisztérium vasárnapi közleményében hírül adta, hogy vízmintákat vettek a nap folyamán a Csiszla patakból. Böndi Gyöngyike, Máramaros megye prefektusa a Mediafax román hírügynökségnek adott nyilatkozatában óva intett a pánikkeltő nyilatkozatoktól, amelyek szerinte nemzetközi botrányt okozhatnak.

Traian Basescu államfő vasárnap este a gátszakadás helyszínére utazott. Arra kérte az illetékeseket, hogy találjanak technikai megoldásokat a szennyezés megakadályozására.

Mivel rekordméretű, hatalmas árvíz volt Máramaros megyében, a nagy mennyiségű víz miatt a Csiszla patakba került borzabányai szennyezőanyag jelentősen hígult - mondta az MTI-nek Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter.

Rekordméretű árvíz Máramaros megyében

Felhívta a figyelmet arra, hogy hatalmas mennyiségű vízzel keveredett Borsabányán az ottani zagytározóból a patakba került, nehézfémeket tartalmazó zagy. Mivel a hígulás mértéke rendkívül nagy, szerinte nem változnak alapvetően a folyók vizének paraméterei. A szennyezés mértékét mindenesetre szakemberek vizsgálják. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a zagytározó védőgátján nyitott rés segítségével korábban "ellenőrzött vízleengedést" hajtottak végre. Mint közölte, vasárnap délután hozzáláttak a mesterséges gátrés bezárásához, és működésbe léptek a szivattyúk.

Idehaza ellenőrzik a Tisza vízminőségét

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azonnali, hivatalos tájékoztatást kért Romániától, mert a gátszakadás nyomán szennyeződés kerülhet az egyik Tiszába ömlő mellékfolyóba.

A magyar szaktárca erről vasárnap közleményt adott ki, továbbá elrendelte, hogy a hivatalos tájékoztatás megérkeztéig a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség folyamatosan ellenőrizze a Tisza vízminőségét mintavételekkel és laboratóriumi vizsgálattal. Arról egyelőre nem érkezett értesülés, milyen mennyiségben kerülhetett ki szennyeződés az úgynevezett ülepítő zagytározóból.

Az utóbbi években már többször előfordult, hogy Borsabányánál szennyeződés került egy, a Tisza mellékfolyójába ömlő patakba.