Ezer traktor, kétezer tüntető és néhány ultimátum

2005.02.26. 15:54
Kétezren tüntettek szombat délelőtt a Kossuth téren: gazdák és szimpatizánsaik. Az MSZP elnöke szerint a szélsőjobb áll a tüntetők mögött, a gazdák ezt visszautasítják, és az agrárminisztert teszik felelőssé a tárgyalások sikertelenségéért. A Fidesz felkérte Gyurcsányt, hagyjon fel a kistermelők sértegetésével és próbálja meg elérni, hogy a tárgyalások folytatódjanak. A demonstráció vidéken is zajlik, Szabolcsban két kilométer hosszan félpályás lezárással tiltakoztak a gazdák.

"Budapest veletek van, nekünk hazai termék kell, nem a génkezelt, mérgezett idegen szemét" - állt az egyik nagy transzparensen, amelyet a Kossuth téren demonstráló gazdák budapesti szimpatizánsai hoztak a szombaton 11 órakor kezdődő gazdanagygyűlésre. A téren már fél órával a demonstráció előtt másfél-kétezer ember várta a nagygyűlés kezdetét, de a program végül húsz percet csúszott.

A kétezres tömeg előtt felszólalt Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyányi Körének vezetője, valamint Ángyán József, a gödöllői Szent István Egyetem professzora, aki szerint a kormány számára a vidéki emberek többsége feleslegessé vált, és ezért el akarja takarítani őket az útból. A vezetés szerinte kiszolgáltatta az országot a globalizmusnak. Közben a tömeg a kormánytagok nevének említésére folyamatos pfújolásba kezdett, azt kiabálva, hogy mondjon le Gyurcsány Ferenc és Németh Imre.

Ángyán érvelése szerint az agrárkormányzat azért szakította meg a szakértői megbeszéléseket, mert fél a gazdáktól, hogy azok a fővárosba jönnek, és alkotmányos jogukat gyakorolva demonstrálnak. A tárgyalások megszakítását Ángyán József ultimátumnak nevezte, és a felelősséget a kormányzatra hárította.

Üzennek az EU-s gazdák


Tekintse meg képeinket!
A demonstráló gazdáknak felolvasták azokat a leveleket, amelyekben többek között a francia, a portugál, a spanyol és az osztrák gazdaszervezetek fejezik ki együttérzésüket magyar társaikkal. Ezek lényege, hogy az Európai Unióban is nehéz a gazdálkodók helyzete: az unióban lévő tízmillió parasztgazdaságból évente háromszázezer megy tönkre.

Eközben újabb traktorok érkeztek szombat reggel Budapestre, a Felvonulási térre, a tiltakozó gazdák támogatására. Hajnalban kilencven erőgép érkezett a fővárosba, a demonstráció helyszínére. Emellett újabb száz traktor indult útnak Bács-Kiskun és Vas megyéből, ez utóbbiak várhatóan este érkeznek.

Két kilométeres félpálya Szabolcsban

Tüntetnek a gazdák Szabolcsban is: a 41-es főút Vásárosnamény és Nyírmada közötti részén 16 óráig lassítják a forgalmat. A demonstrálók több mint kétszáz traktorral, mezőgazdasági géppel, teher- és személyautóval zárták el az egyik útsávot két kilométer hosszúságban a közlekedés elől. A szabolcsi tüntetők a jelentős utazási költségek miatt nem tudtak a fővárosba utazni, ezért a megyében szervezték meg a tiltakozó akciót, mondta Asztalos István, az egyik demonstráló.

Hozzátette, különösen a petíció hatodik pontjában foglaltakra várnak azonnali kedvező döntést, hogy megkaphassák a környezetkímélő gazdálkodás után járó, ígért támogatást. A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetből közel 35 ezren pályáztak ökotermelés bevezetésére, de az ehhez ígért támogatás most veszélybe került. Tudomásuk szerint a kormány kérte az EU-tól az agrár-környezetvédelmi program forrásai egy részének átcsoportosítását, ami a támogatás csökkenését eredményezné. Asztalos István a gazdálkodók helyeslése közben kijelentette, hogy ezt elfogadhatatlannak tartják.

A minisztérium szombaton nem tárgyal, talán vasárnap vagy hétfőn

Pénteken késő este megszakadtak a tárgyalások a demonstráló gazdák és a szaktárca között. Ezzel kapcsolatban Németh Imre földművelésügyi miniszter az MTV Este című műsorában úgy fogalmazott: "Meglepő fejleménynek tartom, hogy miközben a demonstrációs bizottság egyik fele a tárgyalóasztalnál keresi a megoldásokat, a másik fele újabb több száz traktor fővárosba vezénylésén szorgoskodik." A miniszter szerint a gazdáknak el kell dönteniük, csatlakoznak-e "a hatalomsóvár Fidesz alattomos, zavarkeltő" akciójához, vagy a tárgyalásos megoldást választják. A miniszter közölte, addig nem tárgyalnak, míg a gazdák folytatják akcióikat.

A miniszteréhez hasonló véleményt fogalmazott meg Pásztohy András, az agrártárca politikai államtitkára is, aki szerint a vasárnapi tárgyalások is elmaradhatnak, ha nem lehet biztosítani az érdemi eszmecseréhez szükséges nyugodt légkört. Az FVM feltétele, hogy a demonstráló gazdák csak demonstrációs készültségben maradjanak, és tényleges tiltakozó akciók ne legyenek, közölte.

További feltétel még Pásztohy szerint az is, hogy a demonstrációs bizottság a Budapestre tartó traktorokat fordítsa vissza.

Ugyanakkor szombaton délután a tárca már hajlott az egyeztetésre. Németh Imre agrárminiszter azt mondta, vasárnap reggel tízkor a minisztériumban várják a gazdák képviselőit. Jakab István, a MAGOSZ elnöke korábban az agrárgazdasági kutatóintézetet jelölte meg helyszínként. A tárca a tárgyalásért cserébe garanciákat kér Jakabtól, hogy további politikai zavarkeltésre nem kerül sor, a választ szombat este nyolc óráig várják. Ha a feltételek nem teljesülnek, nem lesz egyeztetés, mondta Németh, aki ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy hétfőn folytatódnak az egyeztetések.

Gyorsít a MIÉP, Gyurcsányt szólítja a Fidesz

Felgyorsítja szombati elnökválasztó országos gyűlésének munkáját a MIÉP annak érdekében, hogy a tanácskozás résztvevői csatlakozhassanak a Kossuth téren demonstráló gazdákhoz és támogatóikhoz. Csurka István pártelnök szerint drámai a helyzet, mint mondta, ilyen "a taxisblokád óta Magyarországon nem volt".

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy gondoskodjon a gazdákkal való tárgyalások mielőbbi folytatásáról, hagyjon fel a gazdák sértegetésével, és adjon magyarázatot, hol szerepel a költségvetésben a termelők jogos követeléseinek a fedezete, mondta Rogán Antal, a párt kampányfőnöke szombaton.

Rogán elmondta, a kormányfő a demonstráció kezdete óta nem méltatta a gazdákat arra, hogy kommentálja az eseményeket, de amikor csütörtöki rádióinterjújában mégis beszélt a témáról, akkor is a sértő módon nyilatkozott.

Rogánt a sajtótájékoztatón megkérdezték, mit szól hozzá, hogy a Magosz jogi képviselője korábban a Fidesznek is dolgozott. A kampányfőnök úgy válaszolt: Budai Gyula "egyetlen egyszer egy témában" dolgozott a pártnak.

Hiller: Szélsőjobboldal a gazdák mögött


Klikk a képre!
Az MSZP a gazdák tüntetése mögött szélsőjobboldali politikai akciót lát, és egyetért azzal, hogy a földművelésügyi minisztérium felfüggesztette a tárgyalásokat, mondta az MSZP elnöke szombaton. Kérdésre Hiller elmondta, abból következtettek a szélsőjobb jelenlétére, hogy tudnak olyan összejövetelről, ahol kevesebb volt a gazda, mint "egy parlamenten kívüli párt aktivistái".

A gazdademonstráció politikamentes, és szakmai követelések miatt szerveződött, hangsúlyozta Tamás Károly, az FVM volt közigazgatási államtitkára, a Magosz tiszteletbeli reagálva Hiller állítására. Hangsúlyozta, hogy a demonstráció szervezői felkértek minden politikai szervezetet, tartsa távol magát tiltakozásuktól, ugyanakkor szerinte politikai akarat is szükséges a gondok megoldásához.

Vasárnapra is tüntetést ígérnek

Ha vasárnap reggel kilenc órakor nem kezdődnek meg a szakértői tárgyalások az agrárgazdasági kutatóintézetben Budapesten, úgy aznap 11 órakor ismét demonstrálnak a gazdák a Kossuth téren, jelentette be Jakab István a szombati gazdanagygyűlés utolsó szónokaként. Beszédében személyesen Németh Imre minisztert tette felelőssé az egyeztető tárgyalások megszakadásáért.

A MAGOSZ-elnök megismételte, hogy számukra kedvező eredmény nélkül nem távoznak a gazdák Budapestről.