Gegesy kilépett az SZDSZ-ből

2008.09.15. 09:16
Otthagyta az SZDSZ-t és lemondott parlamenti mandátumáról Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester. Az Indexnek elmondta, hogy nem szakértői kormányról kellene értelmetlen vitát folytatnia a pártnak, hanem a néhány megmaradt célt kellene következesen képviselni.

Gegesy Ferenc az SZDSZ hétvégi frakcióülése után döntött úgy, hogy kilép a pártból. Kiderült számára, hogy a párt egyik fele, amelyik hasonlóképpen gondolkozik mint ő, nem szól, mert nem akarja élezni a helyzetet, nem szeretne pártszakadást előidézni, ezzel tulajdonképpen szabad kezet ad a mostani vezetésnek. A politikus lemondása hétfőtől él, így ha a honatyák ma szavaznak a parlament foloszlatásáról, az ő voksára már nem számíthat a koalíció.

A ferencvárosi polgármester hozzátette, nem ért egyet a pártvezetés által képviselt állásponttal. Véleménye szerint az SZDSZ egy önálló párt, úgy is kellene viselkednie. Ha teljesen azonos az MSZP-vel, akkor nincs értelme folytatni a politizálást sem koalíción belül, sem azon kívül.

Az SZDSZ sajnálja

Az SZDSZ Parlamenti Frakciója sajnálattal értesült róla, hogy Gegesy Ferenc kilépett a képviselőcsoportból. A Szabad Demokraták Szövetségének képviselőcsoportja megköszönte azt a magas színvonalú és kitartó munkát, amit Gegesy Ferenc az elmúlt húsz évben a pártnál végzett. Távozásával a frakció egy értékes tagját veszítette el, olvasható az SZDSZ-frakció közelményében.

Gegesy szerint az SZDSZ-nek azt a néhány megmaradt célt kellene képviselnie a költségvetési alkuban, amit korábban meghatároztak. Hozzátette, hogy ilyen például a Kóka János által publikált ezermilliárdos adóreform-csomag, ám ehelyett csak a céltalan politizálás folyik, megy a szócséplés a szakértői kormányról.

A politikus kérdésre nem tudja még megmondani, hogyan érinti a IX. kerületi önkormányzati koalíciót a kilépés, reméli, hogy sehogy. (Gegesy a rendszervátás óta polgármester a Ferencvárosban a szabad demokraták színeiben, jelenleg egy MSZP-SZDSZ-es koalíció élén.)

Gegesy végül elmondta: 19 évig volt SZDSZ-tag, nehéz döntést hozott. Ez a döntés a többi között azt is bizonytalanná teszi, hogy indul-e a következő választásokon a polgármesteri székért. Miután Gegesy Ferenc egyéniben szerzett parlamenti mandátumot, így országgyűlési helyére időközi választást kell kiírni.

Derce és Tarlós nyomában

Nem Gegesy Ferenc lenne az első polgármester, aki az SZDSZ-ből kilépve függetlenként, vagy más párt támogatásával indulna el a következő helyi választásokon. Derce Tamás újpesti és Tarlós István korábbi óbudai polgármester is az SZDSZ színeiben kormányozta kerületét 1990 és 1994 között, majd mindketten elhagyták a pártot és különböző pártok támogatásával, de függetlenként folytatták.