Fidesz: Vízgereblyézés lesz a nemzeti csúcson

2008.10.14. 13:10
A Fidesz egyetért Sólyom Lászlóval, aki azért nem megy el a kormányfő által kezdeményezett nemzeti csúcsra, mert szerinte az állam nem így működik. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke azt mondta, hiába lesz ott sok okos ember, csak vízgereblyézés lesz, annak pedig semmi értelme.

A Fidesz értelmetlen PR-ötletnek tartja a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcsot. Erről Kósa Lajos alelnök beszélt a párt keddi elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn még azt mondta, elmegy a nemzeti csúcsra, de ott szerinte a kormány tervezett intézkedései ellen kell majd összefogni.

"Vízgereblyézés fog történni, és ez akkor is értelmetlen, ha nagyon sok ember, okos emberek, hosszú ideig gereblyézik a vizet" - fogalmazott Kósa Lajos.

A Fidesz alelnöke úgy vélte, Sólyom László köztársasági elnöknek igaza van, amikor azt mondja, hogy az állam nem így működik.

"Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogyan tud segíteni az országon a pénzügyi válság idején" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden arra reagálva, hogy Sólyom László, államfő nem vesz részt a szombatra összehívott nemzeti csúcson. Sólyom távolmaradásának egyik indoka az, hogy egy ilyen fórum nem tud felelős, szakmai döntéseket hozni. Erre Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a döntéshozatalra képes szervezetek szerepét nem akarja átvenni a nemzeti csúcs, csak segíti azokat.

A kormányszóvivő is reagált Sólyom távolmaradására. Budai Bernadett azt mondta, a kormány sajnálja, hogy Sólyom László nem megy el a nemzeti csúcsra. A szóvivő szerint a köztársasági elnök ezek szerint "nem találja olyan fontosnak a helyzetet, vagy a témát".A szóvivő megfogalmazása alapján az államfő rosszul ítéli meg, ha azt feltételezi, hogy nemzeti csúcson nem kompetens szakemberek vesznek részt. Minden meghívott elhozhatja a szakértőit, de a részvevők maguk is szakemberek, minden értelemben kompetens csapat ül asztalhoz, emelte ki Budai.

A köztársasági elnök kivételével Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghívására eddig minden már válaszolt meghívott igent mondott; a parlamenti pártok közül jelen lesznek a nemzeti csúcson az MSZP, az SZDSZ, az MDF és a Fidesz politikusai is, a KDNP azonban még nem alakította ki álláspontját.

Gyurcsány Ferenc a hét végén a parlamentben jelentette be, hogy a nemzeti csúcsra meghívást kap az öt közjogi méltóság, s a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke. Rajtuk kívül a kormányfő - mint mondta - szívesen látná a grémiumban a parlamenti pártok jelenlegi elnökeit, frakcióvezetőit és európai parlamenti delegációvezetőit. A meghívottak között vannak még a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni és jelenlegi elnökei, illetve az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökei, valamint az MTA rendszerváltás utáni és jelenlegi elnökei, az önkormányzati szövetségek vezetői, valamint az OÉT munkáltatói és munkavállalói szervezetei.

A Miniszterelnöki Hivatal 61 meghívót küldött ki a szombati találkozóra, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartanak.