Pintér miatt párolgott el a Gergényibe vetett bizalom

2007.05.21. 14:52
Kormányzati körökben elképedést váltott ki, hogy Gergényi Péter nyugdíjas napjaira közös vállakozást tervez az Orbán-kormány egykori belügyminiszterével, Pintér Sándorral. Úgy tudjuk, a most felmentett budapesti főkapitány korábban tagadta, hogy bármiféle kapcsolatot tartana fenn Pintérrel.

Komoly meglepetésként érte a Gyurcsány Ferencet és a rendőrség ügyeivel foglakozó szocialista politikusokat, amikor az egyik hetilap röviddel a rendőrbotrányok kipattanása előtt megírta, hogy Gergényi Péter közös turisztikai céget alapított Pintér Sándorral.

Családi szál

A HVG arról számolt be, hogy Gergényi július elsejétől, nyugdíjazása után az Admiral Tours Hungary Utazásszervező Kft.-t vezetheti. A cég 60 százalékos tulajdonosa Pintér Sándor, a főkapitány pedig 30 százalékot tudhat magáénak. A maradék 10 százalék egy tunéziai származású, Kecskeméten élő férfi, egy bizonyos Ben Hadj Soulimane Mondheré. A céget ő és Gergényi fia, Szabolcs vezeti.

Előre megvédték

A tévészékház elleni ostrom idején elkövetett rendőri vezetési hibák miatt már korábban megingott Gergényi széke, de a budapesti főkapitány akkor több politikusnál elérte, hogy vegyék védelmükbe. Mint emlékezetes, Gergényit még néhány nappal az Ignácz István féle hivatalos vizsgálat lezárulta előtt Pro Urbe díjjal jutalmazták, amivel a nyilvánosság előtt gyakorlatilag politikai megerősítést kapott posztján. Szintén a politikai támogatást jelezte, hogy lemondását Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban nem fogadta el.

A cég ügyei

Most azonban a Pintérhez fűződő gazdasági kapcsolat miatt felmerült az a gyanú is, hogy nemcsak magánéleti vagy céges ügyekben állhattak kapcsolatban, hanem rendőrszakmai kérdéseket is megvitattak egymással. Közismert, hogy a jelenlegi rendőri vezetői kar jelentős része karrierjének felívelését Pintér Sándor országos főkapitányi ténykedésének köszönheti. Ezért a jelenlegi kormányzat számára állandó kérdés volt, hogy a háttérből Pintér milyen befolyással bír a rendőri vezetőkre.

Az Index szerette volna megkérdezni Pintér Sándort, aki a Fidesz kongresszusának mindkét napján megbeszéléseket folytatott az ellenzéki vezetőkkel, hogy milyen kapcsolatokat ápol Gergényivel, az egykori országos főkapitány és belügyminiszter azonban csak annyit mondott, hogy Gergényi nem vezeti majd cégét, mert a neki is saját vállalkozása van.