Gergényi nem elég iskolázott az ORFK vezetéséhez

2004.08.04. 13:25
A hatályos jogszabályok alapján Gergényi Péter nem nevezhető ki az országos rendőr-főkapitányi posztra, mert legmagasabb iskolai végzettsége a rendőrtiszti főiskola, míg a jogszabály egyetemi képesítést ír elő. Információink szerint a Belügyminiszteriumban a probléma megoldásán már dolgoznak. A kormányfő újságíróknak nyilatkozva méltatta Gergényi kvalitásait és közölte, ha kell módosítják a vonatkozó kormányrendeletet.
Hétfőn kérette magához Medgyessy Péter miniszterelnök Gergényi Pétert, a BRFK vezetőjét, majd közölték, hogy a budapesti főrendőr tölti majd be a távozó Salgó László helyét az országos főkapitányi székben.

Egyetem kell

Az Index információ szerint azonban Gergényi Péter iskolai végzettsége nem felel meg a poszt betöltéséhez szükséges előírt feltételeknek. A kormány még 1996-ban hozott rendeletet arról, milyen képesítéssel tölthetőek be a belügyi tárcához tartozó vezető tisztségek. A 140/1996. (VIII. 31.) kormányrendelet egyik melléklete szabályozza azt, hogy milyen juttatások mellett, milyen követelményeknek kell megfelelnie az országos rendőrfőkapitánynak. Eszerint az ORFK irányítójának szakirányú végzettség mellett egyetemi diplomával is rendelkeznie kell.

A döntés megszületett

Gergenyi Peter
Gergényi Péter
fotó: Barakonyi Szabolcs
Gergényi Péternek, a poszt várományosának viszont a legmagasabb iskolai végzettsége - az életrajza szerint - a rendőrtiszti főiskola. A szabályozás szerint egyébként Gergényi megyei főkapitánynak és a BRFK vezetőjének sem lett volna kinevezhető, mert ahhoz is feltétel az egyetem. Az Index információi szerint a kinevezéssel kapcsolatos probléma a belügyi tárca vezetése előtt is ismert, a kormányfő döntése azonban megszületett, így a minisztériumban már dolgoznak a megoldáson, hogy szeptember 15-ével kinevezhető lehessen Gergényi.

Azonos rangból

Az Index megkeresésére Gergényi Péter az ORFK személyügyi főigazgatóját kérte fel a kérdések megválaszolására. Bartos László elmondta, hogy Gergényi Bács-Kiskun megyei főkapitányi kinevezése után szigorították a rendőri vezetői posztok betöltésének feltételeit, tavaly pedig azonos rangú pozícióban maradva helyezték a BRFK élére. Miután azonban az ORFK vezetése magasabb rangú megbízatás Gergényi eddigi pozícióinál, a jogalkotóknak kell megmondani, mi a megoldás.

Medgyessy Péter miniszterelnök a kormányülését követő tájékoztatón az üggyel kapcsolatban azt mondta: Gergényi Péter szakértelmét, tudását és határozottságát senki sem vitatja. Hozzátette, ezt a kérdést egy kormányrendelet szabályozza, ha szükséges, akkor úgy módosítják a szabályozást, hogy az ORFK vezetői posztját felsőfokú végzettséggel lehessen betölteni.

Nem lehetett eltekinteni

Gergényihez hasonlóan az előírásnak megfelelő végzettség hiánya miatt utasította el 2003 februárjában Doszpot Péter kinevezését a Pénzügyminisztérium. A korábban rendőrnyomozóként ismertté vált MSZP-s parlamenti képviselőt a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának főosztályvezetői posztjára szemelték ki, ám akkor a szaktárca bejelentette: a miniszter kivételes esetekben adhat ugyan felmentést a kinevezés korhatárra vonatkozó feltételeinek alkalmazása alól, de a rendelet nem hatalmazza föl arra, hogy eltekintsen a végzettségre vonatkozó előírásoktól. Az ügy érdekessége, hogy Doszpotra ugyanaz a kormányrendelet vonatkozott, mint amely az országos főkapitányi poszthoz szükséges követelményeket előírja.