Gergényi hibázott, mégsem menesztik

2006.11.21. 13:23
Az országos rendőrfőkapitány szerint a vasprefektus követett el hibákat azt MTV-székház elleni ostromnál, mégsem menesztik. Azt már a hétfőn nyilvánosságra hozott rendőri jelentés is érzékeltette, hogy a rendőri irányítás csapnivaló volt a Szabadság téren, de Bene László szerint Gergényi hibái nem olyan súlyosak. A miniszterelnök szerint először Bene Lászlónak kell a következtetéseket levonni, aztán lehet politikai értékelést is tenni.

A miniszterelnök szerint a hétfőn nyilvánosságra került ORFK-jelentés az országos rendőrfőkapitánynak készült, és az csak az egyik módja a konzekvenciák levonásának, amelyet a budapesti főkapitánynak és a BRFK vezetésének kell megtennie. Gyurcsány Ferenc az InfoRádiónak azt mondta, csak a jelentés értékelését követően lehet politikai álláspontot kialakítani a Magyar Televízió székházának ostromáról.

Folyamat a konzekvenciáig

"A jelentés az egyik eleme annak a folyamatnak, hogy az ember levonja a konzekvenciákat" - fogalmazott. "Arra várunk, hogy a rendőrség maga kialakítsa az álláspontját, hogy ha ez megvan, akkor megfontoljuk, hogy nekünk van-e ebben még dolgunk" - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint "meg kell hallgatni minden szakértőnek a véleményét".

Budapest rendőrfőkapitánya követett el hibákat a Magyar Televízió elleni támadás éjszakáján, de ezek nem voltak súlyosak és nem adnak okot arra, hogy Gergényi Pétert menesszék, mondta kedden Bene László országos főkapitány.

Gergényi hibázott

Bene László elmondta, hogy a személyi felelősség megállapításakor - a jelentés és a BRFK arra vonatkozó észrevételei alapján - azt kellett eldöntenie, felmerül-e bármelyik vezető, vagy az állomány bármely tagja tekintetében a jogi felelősség: azaz bűncselekmény, szabálysértés vagy fegyelemsértés elkövetésének gyanúja.


Képek az ostromról

"Én az anyag alapján azt állapítottam meg, hogy (...) sem bűncselekmény gyanúja, sem szabálysértés, sem fegyelemsértés gyanúja az ő (Gergényi Péter) esetében nem állapítható meg. De történtek olyan szakmai hibák, amik neki adott esetben felróhatók" - mondta. Elmondta, hogy nem kérdőjelezi meg Gergényi Péter szakmai alkalmasságát, illetve a neki esetleg felróható hibákat nem tartja olyan súlyosaknak, hogy azok miatt fel kellene vetni a budapesti rendőrfőkapitány szakmai alkalmasságának kérdését.

(Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Gergényi Pétert még a jelentés elkészülte előtt a legmagasabb politikai szinten erősítették meg pozíciójában: az igazságügyi és rendészeti miniszter Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kifejezett kérésére nem fogadta el a főkapitány nyugdíjazási kérelmét.)

A hétfőn elkészült jelentés alapján tovább vizsgálják egyes rendőri vezetők felelősségét. Erről - mondta sajtótájékoztatóján a főkapitány - a vizsgálatok lezárása után számol majd be.

Két-három tiszt felelősségét vizsgálják még

A rendőrség hétfőn hozta nyilvánosságra az MTV székházának ostromáról készült rendőri jelentést, de a közzétett dokumentumból hiányoztak a nevek. A megállapítások szerint a rendőrök törvényesen, de szakszerűtlenül jártak el a székház védelmekor. A jelentés több ponton is az irányítást, a parancsnokokat teszi felelőssé a Szabadság téren kialakult helyzetért.

A kedi sajtótájékoztatón kiderült, hogy Gergényi Péter szakmai hibái mellett, két-három, az irányításban részt vevő tiszt esetében merülhet fel szabály-, illetve fegyelemsértés. Ilyen például az a kerületi rendőrkapitány alezredes, aki szeptember 18-án este 6 órakor átvette a helyszíni parancsnokságot, elméletileg tehát ő volt a művelet irányítója. Bene szerint az ostromkor döntő momentum volt, hogy a helyszínparancsnok nem látta el megfelelően a feladatát, így a rendelkezésre álló rendőri erő nem volt képes hatékonyan fellépni.


Gergényi Péter nyugdíjazását kérte

A kijelölt a parancsnokról az oda vezényelt rendőri erők parancsnokai nem tudtak. „A helyszínparancsnok kötelezettségeit nem gyakorolta megfelelően, egy idő után az események külső szemlélőjévé vált.” - fogalmazott a jelentés.

Bene László elmondta kiderült, a tévéostrom helyszínén a BRFK részéről Gergényi Péter főkapitány és Lapid Lajos dandártábornok, a BRFK közbiztonsági helyettese, az ORFK részéről Szabadfi Árpád dandártábornok, rendőrfőkapitány-helyettes és Schőn Péter, az BRFK akkori szóvivője volt jelen az irányítás részéről.

Bene helyettese nem vette át az irányítást Gergényitől

Bene László elmondta, bár Szabadfi Árpád átvehette volna biztosítás feladatát a rangidős Gergényitől, ezt nem tette, mert nem volt rá szükség. A vízágyú, és a vidéki századok kirendelését viszont csak ő végezhette, végezte is. (Az országos főkapitány elmondta, nem tekinthető hibának, hogy a Pest megyei század este 7 órakor elvonult a belvárosból. A Pest megyei főkapitány egyébként az az Ignácz István, aki a tényfeltáró bizottságot vezette.)

A jelentés hiányolja az intézkedések tervezését, "a kiadott döntések legtöbbször ötletszerűek voltak". "Az utasítások az alárendeltekhez való eljuttatása nem volt egyértelmű, illetve több esetben azok félreértelmezésére okot adók voltak. Az együttműködés megszervezésének hiánya az erők részleges bevetését és felmorzsolását eredményezte" - áll az Ignácz-féle jelentésben.

Hol voltak a budapesti rendőrök?

A jelentésből kiderül az is, hogy a tévéostromhoz kivezényelt rendőrök nagy rész vidéki rendőr volt, a BRFK-nak mindössze 150 fő állt rendelkezésére, de ebből az ostrom közepén csak 50 fő, a székház elfoglalása után 70 fő volt a Szabadság téren. Bene László ezt nem tudta az Indexnek kommentálni, a BRFK-hoz irányított minket.

A jelentéshez semmi köze annak, hogy a Budapesti Katonai Ügyészség elöljárói gondoskodás elmulasztása miatt nyomozást rendelt el, amit az országos rendőrfőkapitány - ügyészi felügyelet mellett - folytat le, mondta Bene László. A nyomozást október 8-án kezdték meg.


Töltse le a Quicktime verziót.

A BRFK ugyan készített kiegészítést az ORFK-jelentéshez, de azt még a tényfeltáró bizottság is áttanulmányozza. Gergényi Péter meglátásaira, a szakmai hibák esetleges belátására tehát még néhány napot várnia kell a nyilvánosságnak, mondta el Bene.

Személyi felelősség?

A személyi felelősség kérdése Bene László szerint túl van hangsúlyozva. "Attól, hogy felelőst találunk, nem oldottuk meg a problémát" - fogalmazott a főkapitány, aki szerint a vezetők tapasztalatlansága, a felszerelés hiánya, illetve elavultsága (pajszok, nem egységes hírforgalmi rendszerek) vezetett ahhoz, hogy a rendőrség nem tudta megvédeni a székházat.

A jövőre nézvést az eszközök, főként a testvédelmi felszerelések beszerzését, az EDR rádiók rendszeresítését, illetve a rendőri vezetők külföldi tapasztalatok alapján történő felkészítését nevezte meg a főkapitány.

A rendőrök azonosíthatatlanságának problémájáról Bene elmondta, már dolgoznak egy olyan azonosítón, amit a bevetési ruhára is rá lehet tenni, messziről látható, és nem esik le.

A Fidesz szerint az MTV-székház ostromáról készült jelentés alapján távoznia kellene posztjáról a budapesti rendőrfőkapitánynak, az országos rendőrfőkapitány helyszínen eljáró helyettesének, a rendészeti miniszternek és a miniszterelnöknek is, jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az MTI szerint Szijjártó Péter szóvivő, aki "ijesztő lúzerségnek" nevezte a Szabadság téri rendőri akciót.