Gesztust vár a külügy a szlovákoktól

2007.09.28. 18:29
A magyar és a szlovák külügyminiszter negyedórát beszélgettek négyszemközt New Yorkban. A magyar diplomácia pozitív gesztust vár, de azt nem tudni, hogy mit.

Göncz Kinga magyar külügyminiszter a Benes-dekrétumok megerősítése miatt elmérgesedett helyzetről tárgyalt szlovák kollégájával pénteken. A két külügyminiszter New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén találkozott egymással. Röviden, negyedórát beszéltek négyszemközt.

Göncz Kinga a találkozó után azt mondta, hogy Budapest most gesztust vár Pozsonytól. Arra viszont nem tért ki, hogy ez pontosan mit jelent. A magyar-szlovák viszony a múlt héten romlott meg. A szlovák parlament ugyanis megerősítette az úgynevezett Benes-dekrétumokat. A dekrétumok a második világháború utáni Csehszlovákia berendezkedését foglalták össze, de szerepelnek benne magyar-ellenes kitételek is. A háború után felvidéki magyarok tömegeit büntették meg a kollektív bűnösség elve alapján.

A dekrétumok megerősítése ellen a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja mellett tiltakoztak a magyar parlamenti pártok, a kormány és az államfő is. Több politikusi találkozó is elmaradt az elmúlt napokban.

Göncz szerint rossz ami Pozsonyban történt, de szerencsére az üzleti és a civil életben továbbra is jó a szlovák-magyar együttműködés.