Kondor a társadalom félelmeiről

2004.09.26. 17:08
A félelemkeltés komoly politikai eszköz - hangoztatta több felszólaló is vasárnap Budapesten, a Félelmek és szorongások a magyar társadalomban - 2004 című fórumon, amely a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) által megrendezett Polgári Gondola fórumsorozat tizedik rendezvénye volt.
"Azért vagyunk ilyen sokan, mert félünk, vagy azért vagyunk ilyen sokan, mert nem félünk?" - tette fel a kérdést Martonyi János, az MPEE elnöke, az Orbán-kormány volt külügyminisztere 4-500 fős, javarészt középkorúakból és idősebbekből álló hallgatóságának, amelyből többen jelezték, a második változattal értenek egyet.

Miért tarjuk a politikusainkat?

"Egy olyan országban, ahol az erkölcs, a rend és a demokrácia, valamint törvény csak nyomokban létezik, ott nem létezik ember szorongás nélkül, még a legbátrabb se" - fogalmazott Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke, hozzátéve: "politikusokat azért tartunk, hogy a törvény betűjét ők is próbálják maximálisan betartatni".

"Én ma azt látom, hogy ennek az oldalnak a politikusai - tisztelet a kevés kivételnek, nincs sok -, erőtlenek, a törvények be nem tartását nem ismételgetik eléggé a saját meggyőző eszközeikkel" - fogalmazott. "Érvek vannak, csak az érveket hatékonyan ez az oldal nem tudja kifejezni", szerinte "többnyire" azért, mert "a sajtóviszonyok olyanok, amilyenek".

Kontur Pál: "A kormányon lévők érdeke, hogy féljünk"

"Vannak, például a most kormányon levők, őnekik az érdeke az, hogy mi féljünk, hogy bizonytalanságban legyünk" - mondta Kontur Pál, a Fidesz munkástagozatának elnöke. Szavai szerint ez az erő "elsőre egy ÁVH-s tisztet (...) választott első emberéül, másodjára egy bankárt, egy spicli tisztet és főnököt, spiclifőnököt, harmadjára pedig egy seftes milliárdost akar kormányra segíteni", mégpedig a félelemkeltés eszközével élve.

"Van egy politikai erő Magyarországon, amelyik mutatott példát az előző négy év alatt", biztonságot nyújtott, s ennek - a Fidesz - Magyar Polgári Szövetségnek - a gondolkodása alapja az ember" - mondta Kontur Pál.

Tőkéczki a rendőrl

Tőkéczki László történész "a magyar társadalmi gondolkodás elkanyarodásáról" szólt. Példaként említette, hogy a nemzethalál víziója sem a török világ "legmélyén" alakult ki, hanem akkor, amikor a viszonylagos békében megkezdődött helyreállításról kiderült, hogy a nyugat helyzetéhez képest "kevésnek tűnik".

Az előadó ezt azzal magyarázta, hogy "amikor az ember elveszti az élet értelmességének a hitét, akkor kezd el megint félni, mert ettől kezdve nincsen rend". Tőkéczki László kijelentette: a magyarság a Kárpát-medencében "a vesztes állapotokban is sikeres tudott lenni", aminek legfőbb bizonyítéka a létünk. Hangsúlyozta, a valódi félelmek mellett "legalább az álfélelmeket és az álszorongásokat el tudjuk hárítani és el tudjuk utasítani", mivel "a modern tömegtársadalomban ma a félelem az egyik legfontosabb kormányzó eszköz lehet".

A félelem az egyik legfontosabb érzelem

Kopp Mária egyetemi tanár, orvos-pszichológus arról szólt, hogy a félelem az ember egyik legfontosabb, alapvető érzelme, amelynek hiánya rendellenesség. Bibó István okfejtését úgy értelmezte: annak lényege, hogy "a demokratát nem lehet megfélemlíteni, és a demokrata nem félemlít meg másokat, nem él a megfélemlítés eszközével". Kijelentette: "nem demokratikus politikus, politikai rendszermunkahely, iskola, család az, amelyik a megfélemlítés eszközeivel él".

Kopp Mária szavai szerint az igazi probléma a szorongás, amikor nem tudjuk, mitől félünk, sem azt, hogyan védekezhetünk a szituáció ellen. Példaként említette a Délvidéken történteket és az október 15-i rendezvények esetét. "Egy-egy jellel, egy-egy szignállal ezeket a félelmeket föl lehet ébreszteni, és hiszterizálni is lehet vele" - mutatott rá az orvos-pszichológus.

Magánakció

Az eseményen szót kért Hajós Dezső, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese, aki felindultan próbált szólni a baloldaliság jegyében generációk áldozatvállalásáról. Mondandójában a kormányzat még jóvá nem hagyott, "a 136 év áldozatvállalásáért köszönetet mondó" kampányterveiről beszélt, de a szervezők elvezették a mikrofontól.

Matyuc Péter a HM kommunikációs főigazgatója elmondta, hogy miután munkatársaitól értesült minderről, Hajós Dezsőt felfüggesztette a munkavégzés alól és vizsgálatot indít a történtek kiderítésére. Elmondta, megkérte Hajós Dezsőt arra, hogy hétfőn számoljon be a történtekről, illetve levélben fog fordulni a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényének szervezőihez, hogy tájékoztatást kérjen az incidensről.

Hozzátette: a konklúziókat csak ezek után fogják levonni. Matyuc Péter hangsúlyozta, hogy Hajós Dezső nem a szaktárca képviseletében vett részt a rendezvényen, "őt oda senki nem delegálta, nem kértük fel, még részvételre sem, nemhogy hozzászólásra".