A Fideszben mosolyt fakasztott a Gorka-párt

2007.01.31. 15:52
A Fideszben az Orbán Viktor pártelnökhöz fűződő viszonytól függetlenül derültséggel fogadták Gorka Sebestyén pártalapítását. A biztonságpolitikai szakértő kedden egy rádiónyilatkozatban jelentette be, hogy egy, magát a Fidesszel szemben meghatározó jobboldali pártot alapít. Az Index információi szerint az új szerveződést a Kossuth tériek által létrehozott Magyar Október Mozgalomból transzformálják politikai párttá.

A Magyarországon a D209-es parlamenti vizsgáló bizottság ellenzéki szakértőjeként ismertté vált Gorka Sebestyén kedden a Klubrádiónak adott nyilatkozatában jelentette be, hogy a jobboldal meghatározó személyiségeivel együtt közeljövőben új pártot alapít. A biztonsági szakértőként publikáló történész a Magyar Nemzet Schmidt Máriát támadó cikkére hivatkozott, és azt állította, hogy a Fideszben több érdekcsoport is hasonlóra készül.

Fiúk a térről

Úgy tudjuk, a Fideszben komolytalannak tartják Gorka bejelentését. A pártalapítás komolyságát függetlenül az Orbán Viktor pártelnökhöz fűződő viszonyától mindenki kétségbe vonta - legalábbis azután, hogy saját forrásaiknál érdeklődtek, mi is történik valójában. Gorka nyilatkozatában a Fidesz és Orbán Viktor csődjéről beszélt, és azt állította, hogy a szervezés alatt álló jobboldali párt a Fidesszel szemben akarja meghatározni magát. Az új jobboldali szerveződés hátterét ezután elsőként a kuruc.info világította meg. A jobbos portál szerint a Magyar Nemzeti Bizottság, azaz egyes Kossuth tériek, főként Molnár Tamás, valamint Bégány Attila, Gonda László és Bene Gábor lesz Gorka partnere.


Gorka október 24-én Magyar Október Mozgalom meghirdetésekor Molnárral és Grespikkel

A törzs már szervez

Gorka az Index kérdésre nem akart egyértelműen nyilatkozni a párt szervezőiről, és a párt nevét sem árulta el. Annyit azonban elmondott, nem véletlen, hogy az őszi események idején Kossuth térieket segítve kapcsolatot teremtett a külföldi sajtóval. Mint mondta, van egy "törzs", amelyik már elkezdte a szervezést, és őt kérte fel a bejelentésre. Molnár Tamás szerint a névsor ugyan nem pontos, de a Magyar Október Mozgalom körül valóban kialakult egy olyan értelmiségi kör, amely már nemcsak a Kossuth téri, hanem szélesebb politikai háttérrel rendelkezik. A Magyar Nemzeti Bizottmány helyett október 23-a másnapján Magyar Október Mozgalom néven indított szerveződés ügyvivője szerint Gorka a hozzáfűződő régi munkakapcsolat révén került a pártszervezésbe.