Orbán Viktor magányos, Lendvai Ildikó szorong

2006.02.01. 17:30
A legfrissebb vagyonnyilatkozatok alapján elemeztük nyolc országgyűlési képviselőnek a kézírását. A feladathoz grafológus segítségét kértük, aki nem tudta, kiről írja az elemzést. Az Index munkatársai sem titkolták el véleményüket.

Doktor Kende Orbán-könyve nem ölt meg minket, hanem megedzett: áltudományra áltudománnyal, szocialistaközeli horoszkópra kamu grafológiai elemzéssel tromfolunk. A kötelezően kézzel írt képviselői vagyonnyilatkozatok közül szerkesztőnk kiválasztotta néhány, a kampányban várhatóan főszerephez jutó nő és férfi űrlapját, majd a nevek kitakarása után átadta azokat grafológiában jártas munkatársunknak. Alant a Kiválasztottak gyakorlatilag minden alapot nélkülöző profilja. Ellenpontként a keretes írásokban a szerkesztőség grafológiához egyáltalán nem értő tagjainak véleménye olvasható az illető kézírásáról.

1.) A magányos


Kattintson a nagyításhoz!

A k betűk hurkolása nem éri el a felfelé ívelő vonást, ami magányos emberre utal. Az írás szerzője nem feltétlenül van egyedül, de magányosnak érzi magát. Ezt mutatja, hogy mondatkezdő F betűje külön áll a szó többi részétől, és egy kicsit el is rugaszkodik az írás vonalától, felfelé. Vagyis jelenlegi környezetéből kissé kikívánkozik, nemcsak az igazi társat hiányolja. Magát többre tartja társainál, akikben egyébként sem bízik meg. Ugyanakkor - paradoxonnak tűnhet - de önmagát is alulértékeli.

Diplomatikus, és véghezviszi, amit akar. Rendkívül intelligens, okos, számító. Sokkal többször tudja véghezvinni azt, amit akar, mint a többiek. Amikor ezt a szöveget írta, pesszimista hangulatban volt. Humoros ember, de mostanában megtört a humora. Rendkívül hiú, szeszélyes. Ilyenkor támadó lehet, de mintha az égieket is kárhoztatná olykor-olykor, nemcsak embertársait. Néha önmagát is vádolja, szeretethiányban szenved.

Amatőr szemmel
"Bizonytalan, kisebbségi komplexusos ember". "Nem egy progresszív személyiség, múltba fordul, de intelligens." "Nem kiegyensúlyozott, rendkívül foglalkoztatja, hogy mások mit mondanak róla. Nem jár kiállításokra."

Ja, és ki volt az? Orbán Viktor (Fidesz).

2.) Kalandok a szellemi zónában

Ha valaki így ír általában is, akkor inkább klinikai eset, de természetesen most nem erről van szó. Grafológiailag nehezen elemezhető a kézzel készített, nagy nyomtatott betűket imitáló írás. Azért néhány dolog ebből is látszik. Egy hiú, nem túl okos emberről van szó, aki mintha áthúzná a saját számításait. Finomabban szólva: a szellemi zónában mintha megtörne a szépségre, tökéletességre törekvése. Kicsit iskolás, műveletlen az írása, mesterkéltség, modorosság gyanítható ebből. Felbontja a betűket alkotóelemikre, ami az igazmondás nehézségeire utal. (Szintén finoman fogalmazva.)

Amatőr szemmel:
"Tüchtig, rendes férfi." "Precíz bakker és odafigyelős, biztosan vaj van a füle mögött." "Nem érzékeny férfi, de nőies." "Nagyon feminin, mégsem érzékeny figura."

Ja, és ki volt az? Farkas Flórián (Fidesz).

3.) Az elmaradt elemzés

Ez itt nem grafológiai elemzés. Nehéz mit csinálni akkor, ha valaki nem tudja, hogy a nyomtatott nagy I-re a magyar ember nem tesz pontot. Márpedig ő a Fidesz embere, országgyűlési alelnök, ez a szövegből is látszik. Ezért nagyjából kikövetkeztethető a kiléte. Bár most a grafológus szakértő eszébe egyszerűen egyetlen fideszes OGY-alelnök neve sem jut bele, de azért töri a fejét. Ja, akkor ez a Deutsch-Für lesz? Igen, mondják a szerkesztőségben. Na, akkor inkább nem írok semmit.

Amatőr szemmel
"Nem tudom, ki, de nagyon izgult, amikor kitöltötte. ÍSzóval valószínűleg valami akkurátus kispolgár." "Ő a legjobb fej, mert úgy ír, mint a tesóm, aki a legjobb fej. nehéz eldönteni, hogy nő vagy férfi, olyan kiegyensúlyozott figurának tűnik és van benne jó adag jó értelemben vett németes precizitás." "Trendkövető ember arisztokratikus pózokkal."

4.) Az elveszett humorérzék

Különleges írás. Nem hétköznapi ember, akire valamilyen különleges nyomás nehezedik. Valamilyen súlyos lelki teher - minden bizonnyal a múltból, mert a jövőből azért nehéz lenne lelki terhet gyűjteni. Ez a gondolat szinte szétnyomja a mindennapjait. Pedig nem lenne rossz élete, és így is kellemesen lustálkodhat szabadidejében, de talán még munkája közben is. Nagyon unja magát a lustálkodás közepette, ez is látszik. A rá nehezedő nyomás miatt humorából is veszített, pedig alighanem vicces ember. Nagyon-nagyon okos, csavaros eszű, számító.

Mégis, valahogy mintha nem sikerülne végigvinni a dolgait. Ettől függetlenül kényelemben, anyagi jólétben élhet, a sikertelenség csak relatív, nem másokhoz, önmaga képességeihez képest kell elégedetlenkednie. Ha pénzről van szó, szinte megzavarodik. Könnyen elfárad, és ilyenkor zagyválja össze a dolgokat, egyre indulatosabb lesz, megnehezíti mások és a saját dolgát is. Kiszámíthatatlanságát mutatja az is, hogy az alapvetően kellemes írásban hirtelen drasztikus szögek tűnnek fel, szinte minden átmenet nélkül.

Vonzódik társához, akivel érdekes párost alkothatnak, nem átlagos a kapcsolatuk, alighanem kutya-macska barátság, de végül valószínűleg jól kijönnek egymással.

Amatőr szemmel
"Ha politikus az illető, akkor tutira libcsi." "Türelmetlen, hajlamos túlpörgetni magát. Ha utazáskor lemarad a poggyásza, óriási balhét csap a poggyászkeresőben és gyorssegélyt követel." "Határozott, vagány." "Tiszta Magyar Bálint. Sok pénze van és lezser."

Ja és ki volt az? Magyar Bálint.

5.) A szorongó férfi

Ez az értelmes, okos írás a körülményei, alighanem anyagi körülményei miatt szorongó emberre utal. Most már talán megoldódtak anyagi gondjai, de a korábbi évek szűkölködése miatt manapság inkább sokszor pazarol, aztán megint összehúzza magát - jóllehet talán már nincs is erre oka.

Messze alulértékeli önmagát, és mintha kapaszkodni szeretne valami felsőbbrendű dologba - ez nem nagyon sikerülhet neki, minthogy pesszimista, negatív beállítottságú. Szeszélyes, mintha kétféle személyiség lenne benne. Nem képes rendezni a gondolait bizonyos helyzetekben, jóllehet tökéletesen tud koncentrálni máskor.

Amatőr szemmel
"Férfi, átlagos, annyira unalmas, hogy nem tudok mit írni, valószínűleg oké főnöknek, különben egy szürke kávészagú irodában képzelem el, ahol a sarokban van egy kiszolgált írógép."

Ja és kiről van szó? Lendvai Ildikó (MSZP)

6.) A nem elemezhető írás

Kevés szó, az is nyomtatott nagybetűkkel. Nem elemezhető. Ami látszik, hogy kedves, kedélyes ember, akinek a pénz nem megvetendő dolog, de ez minden második emberről elmondható a világon, akiről pedig nem, az írógéppel ír.


Amatőr szemmel
"A külsőségek nagyon fontosak neki, rendeszett családi életre törekszik, a háza is rendezett, nem szereti a növényeket. Foglalkozni nem szeret a külsőségekkel, csak megteremteni." "Nagyképű, szereti az antik bútorokat és a drága szőnyegeket. És minden reggel kipucolja a cipőjét. Vagy kipucolják neki." "Vastagon fog a tolla, remélhetőleg a való életben is nagylelkű. Ez a fajta vehemencia hosszú, tartalmas életet ígér. Nagyon szépen írja a számokat, meglehet numerofil."

Na, ki volt az? Hát persze, hogy Szekeres Imre.

7.) A meggondolt, megfontolt

Ez az ember körülbelül három órát gondolkozik, mielőtt megszólal. Nyomtatott nagybetűit mesterkélten használja, nagyon nehéz elemezni őt. Folyó írása egészen más, de abból csak pici részletek olvashatóak, nehéz megítélni ennek alapján. Kényelmes, emberi kapcsolataiban is szinte órákig nyújt mindent, túlzottan is megfontolt, ugyanakkor hatalomra törekszik - ez egyébként nem minden politikusunk írásából tűnik ki. Változékony, alkalmazkodó személyiség. Megfontoltsága enyhén szólva is túlzott, ilyenkor alighanem sok hátsó gondolata támad, amit nem oszt meg társaival. Nem biztos, hogy őt szeretne az ember mindig maga mellett tudni.

Amatőr szemmel
"Szétszórt, félévente lehagyja a mobilját, tele az összes fontos telefonszámmal, de ez sem tartja vissza attól, hogy a fontos számokat a telefonjában tárolja. Szereti a tengeri halat, időnként csigát eszik, ha nem éhes." "Durván nagy vesszőket ír, sőne nem is vesszőket, felkiáltó jeleket. Erre nem tudok mit mondani, de gyanús: nő az illető." "Ő nő. Pedáns, de ez nem baj, ha politikus." "Inkább hegyet mászik, mint a tengerparton lazít, egyébként sem tűri jól a eleget. Tokaji bort iszik, szereti az édeset."

Ki volt az? Selmeczi Gabriella.

8.) A szeretethiányos

Ezt az embert nem szeretik eléggé. Ez nem viseli meg nagyon, de azért szeretne több szeretet kapni. Nem biztos, hogy ezt a politikában kapja, kaphatja meg, de ez nem bátortalanítja el. Céltudatos, ravasz, okos ember. Neki azért a politika való. Szépen tud alkalmazkodni a "kihívásokhoz". Hiú is. Nem feltétlenül kedves ember, a szeretethiány miatt talán. Néha mintha lenyelne egy-két karót, aztán meg bepörgeti magát. Rá érdemes bízni feladatokat, mert alighanem azok inspirálják. Egy politikai pártban nagy hasznát veszik. Amint a szövegből kiderül, a Fidesz környékén sertepertélhet, nem is akármilyen szerepkörökben, de bizonyára nem ő az Orbán Viktor.

Amatőr szemmel
"Sokat olvas és szeret okoskodni. A kortárs irodalmat nem díjazza és néha operát is hallgat. De attól még képmutató." "Ő a ranglétra közepe táján helyezkedik el, O. V. arcképe minden bizonnyal az íróasztalát díszíti. Nem tudom miért, de nekem ilyen vanabí csinovnyiknak tűnik." "Családi eseményeken aktív szerepet vállal, szülői értekezletek törzsgárdatagja."

És kiről van szó? Rogán Antalról.

Mégsem Rogán
Tisztelt Szerkesztőség!

Őszinte sajnálattal kell megállapítanom, hogy az Index.hu félrvezette az elemzést készítő grafológust. Amennyiben alaposabb tanulmányozásnak vetették volna alá a dokumentumot, minden bizonnyal feltűnt volna az Index.hu munkatársai számára is, hogy az írott szöveg és az aláírás különböző. A vagyonnyilatkozatot ugyanis munkatársam töltötte ki, én pedig aláírtam azt. Ilyen formán az elemzés nem vonatkozik rám.

Üdvözlettel: Rogán Antal