Neheztel Gergényire a rendőri vezetés

2006.10.31. 10:21
A rendőri vezetők is bírálják Gergényi Péter budapesti főkapitányt a Magyar Hírlap szerint. Az országos parancsnokok "körültekintőbben" használnák a gumilövedéket és "humánus szempontokat" is figyelembe vennének az oszlatáskor.

Humánus szempontok figyelembe vételét várja a rendőröktől tömegoszlatás közben is az Országos Rendőrfőkapitányság, értesült a Magyar Hírlap. A lap értesülései szerint a rendőri vezetés ugyanakkor továbra is határozott és bátor fellépést vár el a rendőröktől.

A rendőri vezetők leginkább a gumilövedék bevetésénél várnak kiemelt körültekintést. A Rendészeti Biztonsági Szolgálat vezetője pedig belső vizsgálatot rendelt el. Dobozi József, a Rebisz vezetője a Hírlap értesülései szerint saját maga ellen is vizsgálatot kezdeményezett. Szabálytalan fellépés esetén kész fegyelmi vizsgálatot indítani, törvénysértés esetén büntető feljelentést tenni.

A Hírlap úgy tudja, az országos rendőri vezetés nem nézi jó szemmel, hogy Gergényi válogatás nélkül kiáll beosztottjai mellett, miközben egyre nyilvánvalóbb, hogy történtek túlkapások.

"A tábornok sorsa az utóbbi napokban tett nyilatkozataival megpecsételődött" - írja a Magyar Hírlap. Gergényit már a tévészékház ostroma után is számtalan bírálat érte a fiaskó miatt, most végül az október 23-i, eredményes, de túlzottan is kemény fellépésbe bukhat bele. Felmentése azonban a lap szerint sem lenne jelen pillanatban taktikus döntés.