Bruttó kétszázért repülnek majd a Gripenek magyar pilótái

2004.10.21. 08:52
Október elsején már megkezdék az első magyar Gripen összeszerelésének utolsó, körülbelül négy hónapos munkaszakaszát, a tervek szerint az első magyar felségjellel díszített vadászgép januárban gurul ki a szerelőcsarnokból. Már kiválasztották azokat a vadászpilótákat is, akik január elején Svédországban megkezdik a felkészülést a Gripen repülőgépek vezetésére.
A magyar légierőnél már kiválasztották azokat a vadászpilótákat, akik január elején Svédországban megkezdik a felkészülést a Gripen repülőgépek vezetésére. A hat százados egy év alatt oktatói minősítést is szerez, írja a Magyar Hírlap. A pilótákat tavasszal követi a szerelők, karbantartók, földi kiszolgálók csaknem negyven fős csoportja, ők körülbelül fél évig tanulmányozzák a Gripeneket.

Összeszerelés alatt

Klikk a képre!
Október elsején már megkezdék az első magyar Gripen összeszerelésének utolsó, körülbelül négy hónapos munkaszakaszát a Saab linköpingi szerelőcsarnokában. A tervek szerint az első magyar felségjellel díszített vadászgép januárban gurul ki a szerelőcsarnokból, a tizennégy megrendelt gépből öt pedig várhatóan 2006 tavaszán érkezik meg a kecskeméti repülőtérre.

A napilap cikke szerint a magyar Gripenekre elkészültük után földi és légi ellenőrzések várnak, mielőtt útnak indulnának Magyarországra. A svédek tesztelik a hajtóművet, az irányítórendszert, majd a gyártók berepülőpilótáinak tesztrepülései következnek. Fegyver ekkor még nem kerül a fedélzetre, ugyanis felesleges a drága eszközöket a tesztrepülésekre beszerelni. Ráadásul még nem zárultak le a tárgyalások sem a majdani repülőszázad légicél-megsemmisítő rakétáinak beszerzéséről. A csúcstechnikának számító fegyverrendszerek egyetlen példánya több százezer dollárba kerül, a felkészülés megkezdő magyar pilóták is csak ritkán fognak végrehajtani valódi rakétaindításokat. Ezt a földi és fedélzeti szimulátorok helyettesítik majd.

Megtiszteltetés és bruttó kétszáz

A Magyar hírlap cikkéből kiderül, a Gripenekre átnyergelő magyar pilóták több száz órát repültek már MiG vadászgépeken. A Svédországban eltöltött egy év alatt a szükséges harci repülési feladatsorokon túlmenően elsajátítják a későbbi kollégák oktatásához szükséges ismereteket is, azaz a Gripen-pilóták második csoportjának kiképzése már jórészt magyar légtérben történik majd.

Klikk a képre!
A tervek szerint a Gripenek beérkezése után a pilótákat több csoportra osztják. Az elsőben lesznek azok, akik állandó harckészültségben lesznek, és képesek légi és földi célok leküzdésére. Az ő kiképzésük, illetve képzettségük szinten tartása a legfontosabb, és várhatóan kétszáz órát repülnek majd az új gépekkel. A többi csoport tagjai körülbelül ennek felét töltik majd a levegőben.

A Gripen-pilóták nem kapnak több fizetést, mint a kiöregedőfélben lévő MiG-29-esek hajózói, tudta meg a Magyar Hírlap. Ugyanez vonatkozik a földi személyzetre, szerelőkre és kiszolgálókra is. Hollósi Nándor altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium főtanácsadója a lapnak úgy nyilatkozott, egy katonának megtiszteltetést jelent a hadsereg legmodernebb eszközeit működtetni. Egy Gripen-pilóta (százados rangfokozatban) 137 280 Ft alapot, 20592 Ft honvédelmi pótlékot, 27456 Ft illetménykiegészítést, illetve besorolási pótlékot, veszélyességi pótlékot, étkezési hozzájárulást kap majd, így adózás előtti jövedelme körülbelül kétszázezer forint lesz havonta.